2016-10-23 09:14

ULTIMA ORA


Băsescu: România ar putea absorbi fonduri de 6 miliarde de euro

 |  11:22
Băsescu: România ar putea absorbi fonduri de 6 miliarde de euro

Cu toate că scepticii vorbesc doar de 4 miliarde de euro, preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la conferinţa ''Analysing Romania's future economic potential'', organizată de grupul ''The Economist'', că obiectivul pentru 2012 este o absorbţie a fondurilor structurale de 6 miliarde de euro.

"Bugetul pe 2012 nu vizează numai investiţii, ci şi accelerarea procesului de reducere a dependenţei României de împrumuturile externe. De aceea se face un salt destul de puternic de la un deficit de 4,4% anul acesta la un deficit de 1,9% anul viitor. Sigur, este un salt care pare greu de realizat, mai ales că şi planificarea creşterii economice a fost prudentă - o creştere de numai 1,5% anul viitor", a explicat președintele.

Potrivit lui Traian Băsescu, anul viitor este planificată prin bugetul de stat o absorbţie de 6 miliarde, anul acesta utilizarea de fonduri structurale ridicându-se la circa 1-1,5 miliarde de euro. "O spun în faţa dvs: obiectivul este 6 miliarde şi-i vom absorbi, pentru că ştiu foarte bine cum s-a modificat mecanismul de absorbţie şi cred că avem şanse foarte mari să absorbim 6 miliarde şi nu 4, atât cât spun scepticii. Sigur, optimiştii spun 8 miliarde, pentru că atât este alocarea pentru anul viitor. Eu spun 6, încercând ca orice preşedinte să facă o mediere între optimişti şi pesimişti. Absorbţia de 6 miliarde ne permite o creştere economică certă de peste 1,5%, chiar dacă ştim previziunile tot mai negre sau tot mai pesimiste pentru principalele noastre pieţe din UE. Ştiţi foarte bine, principalele pieţe sunt Germania, Franţa, Spania, Italia", a declarat şeful statului.  Președintele a subliniat faptul că România va urmări o creştere a investiţiilor și va continua în 2012 politica reducerii costurilor de funcţionare a statului, a costurilor nejustificate legate de asistenţa socială, dar şi a diverselor beneficii generate de nevoile electorale. Potrivit anunţului Eurostat de miercuri, România este ţara care în 2010 a avut cel mai mare procent din PIB destinat investiţiilor, adică 5,9%, a amintit Băsescu. 'Vom continua această politică pentru că ea s-a dovedit corectă şi în anul 2011, când deja avem rezultatele pe trimestrele 1, 2 şi 3, creşterile economice, nu aş spune mari, ci fragile, dar constante, ne arată că acordarea unui procent important din resursele bugetului de stat către investiţii reprezintă o soluţie de generare de creştere sănătoasă, durabilă, iar, pe de altă parte, reprezintă o soluţie de menţinere a locurilor de muncă şi chiar de creare a unor locuri de muncă. Aceasta este şi explicaţia pentru care România are un şomaj cu mai bine de două procente sub nivelul mediu al UE", a subliniat președintele, potrivit Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639266-02-25

TAGURI: Băsescu, fonduri, euroComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image

Citeste si...

Ionuţ Lupescu îi linişteşte pe români. “Bucureştiul va organiza meciuri la EURO 2020” Campionatul European din 2020 va fi găzduit şi de România pentru trei meciuri din grupe şi unul... 12 Oct 2016 | (2)
Scrieţi istorie până la capăt. Naţionala feminină de fotbal a României joacă barajul cu Portugalia pentru calificarea la EURO Naționala feminină de fotbal a României a ratat pentru un singur gol calificarea directă la... 20 Oct 2016 | (0)