2017-01-21 04:12

ULTIMA ORA


Băsescu: România ar putea absorbi fonduri de 6 miliarde de euro

 |  11:22
Băsescu: România ar putea absorbi fonduri de 6 miliarde de euro

Cu toate că scepticii vorbesc doar de 4 miliarde de euro, preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la conferinţa ''Analysing Romania's future economic potential'', organizată de grupul ''The Economist'', că obiectivul pentru 2012 este o absorbţie a fondurilor structurale de 6 miliarde de euro.

"Bugetul pe 2012 nu vizează numai investiţii, ci şi accelerarea procesului de reducere a dependenţei României de împrumuturile externe. De aceea se face un salt destul de puternic de la un deficit de 4,4% anul acesta la un deficit de 1,9% anul viitor. Sigur, este un salt care pare greu de realizat, mai ales că şi planificarea creşterii economice a fost prudentă - o creştere de numai 1,5% anul viitor", a explicat președintele.

Potrivit lui Traian Băsescu, anul viitor este planificată prin bugetul de stat o absorbţie de 6 miliarde, anul acesta utilizarea de fonduri structurale ridicându-se la circa 1-1,5 miliarde de euro. "O spun în faţa dvs: obiectivul este 6 miliarde şi-i vom absorbi, pentru că ştiu foarte bine cum s-a modificat mecanismul de absorbţie şi cred că avem şanse foarte mari să absorbim 6 miliarde şi nu 4, atât cât spun scepticii. Sigur, optimiştii spun 8 miliarde, pentru că atât este alocarea pentru anul viitor. Eu spun 6, încercând ca orice preşedinte să facă o mediere între optimişti şi pesimişti. Absorbţia de 6 miliarde ne permite o creştere economică certă de peste 1,5%, chiar dacă ştim previziunile tot mai negre sau tot mai pesimiste pentru principalele noastre pieţe din UE. Ştiţi foarte bine, principalele pieţe sunt Germania, Franţa, Spania, Italia", a declarat şeful statului.  Președintele a subliniat faptul că România va urmări o creştere a investiţiilor și va continua în 2012 politica reducerii costurilor de funcţionare a statului, a costurilor nejustificate legate de asistenţa socială, dar şi a diverselor beneficii generate de nevoile electorale. Potrivit anunţului Eurostat de miercuri, România este ţara care în 2010 a avut cel mai mare procent din PIB destinat investiţiilor, adică 5,9%, a amintit Băsescu. 'Vom continua această politică pentru că ea s-a dovedit corectă şi în anul 2011, când deja avem rezultatele pe trimestrele 1, 2 şi 3, creşterile economice, nu aş spune mari, ci fragile, dar constante, ne arată că acordarea unui procent important din resursele bugetului de stat către investiţii reprezintă o soluţie de generare de creştere sănătoasă, durabilă, iar, pe de altă parte, reprezintă o soluţie de menţinere a locurilor de muncă şi chiar de creare a unor locuri de muncă. Aceasta este şi explicaţia pentru care România are un şomaj cu mai bine de două procente sub nivelul mediu al UE", a subliniat președintele, potrivit Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639266-02-25

TAGURI: Băsescu, fonduri, euroComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image