2017-01-17 02:56

ULTIMA ORA


Băsescu: România ar putea suporta achziția de F-16 pe termen lung

 |  07:10
Băsescu: România ar putea suporta achziția de F-16 pe termen lung

România ar putea suporta pe termen lung achziția de avioane F-16, dar numai ca parte a unui program regional, potrivit declarației de miercuri seara a președintelui Traian Băsescu.

„Securitatea, indiferent de deciziile de achiziţii ale României, ale statelor din regiune, nu este pusă sub semnul întrebării. Securitatea instalaţiilor şi a ţării, a României, nu este condiţionată de achiziţii de avioane. Dacă noi avem o condiţionare, sunt problemele noastre, angajamente la intrarea în NATO, când ne-am angajat să avem 48 de avioane compatibile NATO. Ceea ce vorbea Bogdan Aurescu este o propunere americană, care pleacă de la realitatea faptului că este criză economică şi Statele Unite au propus României, Bulgariei, Ungariei, Croaţiei o viziune regională asupra capacităţii forţelor aeriene din regiune. Sigur, asta implică o coordonare, cu atât mai mult cu cât Polonia este dotată cu avioane F-16, deci, regional, s-ar putea crea o structura de forţe aeriene aparţinând statelor membre NATO, care să poată asigura în mod curent patrularea aeriană, pe de o parte, în cadrul Programului Open Skies şi, pe de altă parte, securitatea aeriană a statelor din regiune”, a declarat Băsescu.

Președintele a explicat că, deocamdată, niciunul dintre statele din regiune nu s-a grăbit să răspundă, ci analizează propunerea. Un program pe termen lung ar putea fi potrivit pentru situația țării noastre, pentru că „ceea ce ne aşteaptă este altceva, dacă nu ne dotăm”, a completat şeful statului.  „Deocamdată, niciun stat n-a spus „da”, toate se gândesc. Sunt convins că toate se gândesc la ce ne gândim şi noi. Eu am spus foarte deschis partenerilor americani: România nu are acum bani să angajaeze asemenea contracte. Sigur, şi partenerul american poate răspunde, „bine-bine, dar când v-am primit în NATO v-aţi angajat”. Nu ni s-a pus această întrebare sau nu a venit acest răspuns, dar se cauta soluţii de finanţare pe termen lung, care să nu afecteze bugetul României, spre exemplu, într-un mod brutal”, a declarat acesta.

„Atunci când nu-ţi poti face obligaţiile, trebuie să plăteşti, şi extraordinar de scump, altui stat să-ţi facă poliţie aeriană”, a adăugat Băsescu amintind că statele baltice au beneficiat de serviciile forţelor aeriene române fiindcă nu au forţe proprii capabile să facă patrulare aeriană, dar că acesta este un tip de operațiune care necesită bani. Apărarea spaţiului aerian este legată în România şi de o anumită demnitate, consideră șeful statului. „România şi-a apărat întotdeauna singură spaţiul aerian sau a avut forţe aeriene suficiente, pentru ca, în prima fază, să-şi apere spaţiul aerian”, a completat acesta, potrivit Agerpres.  


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-10-01

TAGURI: Băsescu, achiziție, avioane F-16, securitate, apărareComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image