2019-02-22 08:52


Băsescu: România nu vizează “o autonomie regională, ci o autonomie a comunităţilor”

 |  16:42
Băsescu: România nu vizează “o autonomie regională, ci o autonomie a comunităţilor”

PreşedinteleTraian Băsescu a declarat, luni, într-o conferinţă de presă susţinută alăturide omologul său ungar, Pal Schmitt, că România nu vizează "o autonomieregională, ci o autonomie a comunităţilor în raport cu guvernul central".

"Amsă îndemn oamenii de aici (din România - n.r.) să fie cetăţeni buni, sărespecte regulile, să crească copiii pentru ordine, să fie plătitori deimpozite corecţi şi după aceea astfel de înlesniri, ca să folosească limbaaproape de inima lor, ca să primească în unele teritorii, dacă ne placecuvântul - autonomia", a declarat, potrivit traducerii oficiale, PalSchmitt.

Întrebatdacă va exista înţelegere în problema autonomiei teritoriale în Ardeal, şefulstatului ungar a precizat că este o problemă ce va fi abordată în discuţiilebilaterale.

"DomnulBăsescu a vorbit despre autonomie şi a abordat din punct de vedere alsubsidiarităţii. În concepţia domniei sale, este vorba de regiuni autonome carepot rezolva probleme, nu pe căi etnice (criterii etnice - n.r.). Eu am spus căsunt zone unde trăiesc maghiari şi aş dori să se trateze şi din acest punct devedere, dar probabil că într-o perspectivă vom discuta pe tema asta. Noi amsprijini cu mare plăcere ca să aibă un drept de autodeterminare mai mare încele trei judeţe, dar desigur este o răspundere foarte mare. Nu este vorbanumai de drepturi şi libertăţi, ci este o răspundere foarte mare", aadăugat Schmitt.

PreşedinteleTraian Băsescu a ţinut să specifice faptul că România nu vizează "oautonomie regională, ci o autonomie a comunităţilor în raport cu guvernulcentral".

"Pentrua fi mai uşor de înţeles, vă dau câteva repere. Spre exemplu, în afară detaxele locale, un important procent din taxele naţionale rămâne la nivelulcomunităţilor, ceea ce înseamnă o autonomie financiară crescută şi decizie peplan local asupra a ceea ce se face cu banii. Un alt exemplu: copiii pot optapentru limba în care învaţă. Mai mult, noua lege a educaţiei stabileşte şitransferul şcolilor către administraţiile locale. Un alt element, acum treiluni au fost transferate spitalele către administraţiile locale. Un alt element- administraţia locală poate să-şi înfiinţeze propria poliţie. Ne-am dorifoarte mult ca minoritatea românească din ţările din jurul României să aibăacelaşi nivel de autonomie pe care o oferim noi minorităţilor", a precizatBăsescu.

Ela mai spus că filosofia României este că, în mod egal, au nevoie de autonomieşi cetăţenii români de origine română şi cetăţenii maghiari de origine maghiarăşi cetăţenii români de origine maghiară.

"Toţiau nevoie de autonomie", a punctat şeful statului român, care a mai spuscă ministrul Culturii din România este de etnie maghiară.

"ÎnRomânia nu există o problemă a minorităţilor. Facem tot ce se poate să se simtămai bine în România şi să-şi vadă menţinută cultura, obiceiurile şi respectulmajoritarilor pentru orice minoritate", a conchis Băsescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638945-11-28
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...