2017-01-19 17:09

ULTIMA ORA


Băsescu: Sarkozy şi Merkel au motive pentru scrisoarea către Van Rompuy

 |  07:12
Băsescu: Sarkozy şi Merkel au motive pentru scrisoarea către Van Rompuy

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, că scrisoarea trimisă de Nicolas Sarkozy şi Angela Merkel către preşedintele Consiliului European, Hermann Van Rompuy, reprezintă un punct de vedere şi nu un ultimatum dat şefilor de stat şi de guvern, cei doi având motivele lor.

"Probabil că au motive, deşi n-o consider foarte elegantă ca procedură. Până la urmă, nu te adresezi aşa şefilor de stat şi de guvern, chiar dacă eşti preşedintele Franţei şi cancelarul Germaniei. Spun acest lucru, în cazul în care este real ceea ce spuneţi dumneavoastră, că s-a dat un ultimatum. (...) Cred totuşi că ar putea fi un punct de vedere al celor două state, dar nu un ultimatum adresat celorlalte state, bănuiesc", a declarat şeful statului.

Potrivit unui comunicat al Palatului Elysee, președintele francez şi cancelarul german i-au adresat miercuri preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, o scrisoare în care detaliază propunerile franco-germane de reformare a guvernanţei economice europene, anunţate luni de cei doi lideri şi care vor fi prezentate la apropiatul summit UE.

"Trebuie să consolidăm în mod semnificativ fundamentele economice ale Uniunii economice europene", au precizat Sarkozy şi Merkel, care susțin aderarea tuturor țărilor UE la planul lor, iar, în cazul refuzului uneia dintre acestea, "statele a căror monedă este euro vor trebui să meargă înainte". 

Reforma tratatelor europene şi întărirea disciplinei bugetare, cu adoptarea unei reguli de aur de către toate statele şi sancţiuni cvasi-automate în caz de depăşire a pragului de deficit de 3% din PIB, precum şi mecanisme de "solidaritate" financiară pentru ţările aflate în dificultate, sunt elementele principale ale compromisului dintre Franța și Germania.

"În privinţa monedei unice, este indispensabil un pilon economic solid, care să se bazeze pe o guvernanţă întărită pentru a asigura disciplina bugetară, o creştere mai puternică şi o competitivitate sporită", au explicat Sarkozy şi Merkel, argumentând pentru includerea în tratate a noilor reguli, informează Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-10-24

TAGURI: Van_Rompuy, Sarkozy, Băsescu, MerkelComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image