2018-12-19 01:37


Băsescu susține proiectul Roșia Montana „din motive pragmatice”

 |  07:37
Băsescu susține proiectul Roșia Montana „din motive pragmatice”

Președintele României a declarat, luni, că susține proiectul Roșia Montana din motive pragmatice și nu sentimentale, în contextul în care prețul aurului a crescut, iar țara noastră are nevoie de creșterea rezervelor de aur și de locuri de muncă.

„Nu este o noutate din punctul meu de vedere (n.r. - sustinerea proiectului Rosia Montana), dar acum o susțin mai mult ca oricând și nu din motive sentimentale, ci din motive pragmatice. Vă uitați ce se întâmplă cu toate monedele, inclusiv cu monedele care sunt de rezervă - dolarul, chiar euro - au probleme de stabilitate si probleme de depreciere”, a afirmat președintele. El a indicat ca în ultimii cinci ani pretul aurului a crescut de la 620 de dolari uncia la 1.890 de dolari uncia, cu o perspectiva de crestere pâna la 2.300-2.400 de dolari uncia anul acesta.

„Cred ca incertitudinea viitorului obliga orice stat care poate sa-si consolideze rezervele de aur”, a afirmat acesta. Rezerva de aur a României se ridica la 103 tone, iar prin exploatare s-ar putea ajunge la 200 de tone în urmatorii ani.

„As avea toata încrederea într-un euro al Statelor Unite ale Europei, însa într-un euro în care tot auzi că ba se prăbușește din cauza Greciei, Portugaliei, Irlandei, Italiei, Spaniei, ca șef de stat parcș aș vrea să-mi pun țara în siguranță și aș vrea să punem aur în rezerva Băncii Naționale atât de mult cât putem”, a explicat el, precizând ca exploatarea la Rosia Montana trebuie sa înceapa, informează Agerpres.

Băsescu a susținut că renegocierea contractului este o problema a Guvernului și ar putea aduce un procent mai mare pentru statul român, care în prezent are o redevență de 4% din proiectul Roșia Montana.

Acesta a afirmat că nu cunoaște data de începere a proiectului și nici detalii de renegociere a contractului, dar știe că statul român are o redevență de 4%, pentru cele circa 300 de tone de aur și 1.600 de tone de argint care există la acea exploatare.

Președintele consideră că trebuie demarată expoatarea „pentru ca avem nevoie de creșterea rezervelor de aur, pe de-o parte, iar, pe de alta parte, creăm locuri de muncă. Trebuie să ieșim din iluzia că vor tot veni investitorii străini să ne creeze locuri de muncă”.

Traian Băsescu recunoaște că există și opinii diferite privitor la avantajele acestui proiect,

cum ar fi cele ale lui Peter Eckstein Kovacs sau Monica Macovei, dar „noi avem nevoie de acest aur pentru a-l duce în rezerva Băncii Naționale”, a explicat acesta.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-08-12
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...