2018-07-18 00:06


Băsescu: Tratatul UE şi Constituţia îl trimit pe preşedinte la Consiliul European

 |  23:25
Băsescu: Tratatul UE şi Constituţia îl trimit pe preşedinte la Consiliul European

Preşedintele Traian Băsescu a ieşit marţi seară, în faţa presei, pentru a da un răspuns demersului premierului Victor Ponta, care în cursul zilei s-a adresat camerelor reunite ale Parlamentului, tema principală fiind obţinerea unui “mandat de reprezentare” a României la Consiliul European.

Preşedintele a început afirmând că revine în viaţa publică după ce, pe timpul campaniei electorale a stat deoparte: “Nu am vrut ca la toate atacurile care au fost în aceste 30 de zile de la instalarea Guvernului să creez o atmosferă care să permită unora să acopere campania electorală, să spună 'este scandal'. Nu este scandal, pot fi, cel mult, puncte de vedere diferite, astăzi”, a spus Băsescu.

Despre ce a făcut Ponta în Parlament, “faptul că încearcă forţarea notei reprezentării nu printr-o discuţie cu mine, ci printr-un act fără valoare juridică al Parlamentului României arată o undă de slăbiciune. Prim-miniştrii trebuie să fie bărbaţi, să-şi asume ce-şi doresc”, a spus şeful statului, într-o declaraţie de la Palatul Cotroceni.

Băsescu: Articolul 80 din Constituţie prevede că preşedintele reprezintă statul român.

”Nu veţi găsi nicăieri la capitolul Guvern că primul-ministru reprezintă statul român. El poate reprezenta cel mult o instituţie foarte importantă a statului român care se numeşte Guvernul României, dar nu statul român. Statul român este mult mai complex, are 22 de milioane de cetăţeni, are şi Justiţia, are şi Parlament, are şi ONG-uri, oameni amărâţi şi oameni bogaţi. Toţi suntem parte a României şi Guvernul nu o poate reprezenta pentru că nu are împuternicire constituţională. Prim-ministrul poate să facă acest lucru dacă îi deleg atribuţiunile mele din punct de vedere al reprezentării statului român oriunde în organismele internaţionale”, a explicat Băsescu.

Preşedintele consideră că în Parlament am asistat la “cel mai penibil spectacol legat de cunoaşterea funcţionării Uniunii Europene” dat de o parte a clasei politice, “din păcate, în frunte chiar cu domnul prim-ministru, doctor în Drept, Victor Ponta. Dar, orice om are timp să înveţe. Nimic nu este pierdut din acest punct de vedere şi totul este să citeşti puţin. Nu doresc o confruntare cu nimeni, dar doresc soluţii corecte, constituţionale”, a spus Băsescu.

“Prima apreciere este că suntem în faţa unui lucru pozitiv pentru că dezbaterea din Parlament şi dezbaterea ce va urma în zilele urma, eu voi fi unul dintre cei care vor încerca să o catalizeze, se referă la UE, iar nevoia de a şti cât mai bine care sunt mecanismele de funcţionare a UE este nu numai la nivelul oamenilor politici, aşa cum am văzut azi în Parlament, dar este evident că sunt şi mulţi care au titlul de profesori şi sunt invitaţi pe la televiziuni şi este evident că habar nu au cum funcţionează UE şi îi rog pe cei care nu au citit Tratatul să se includă de la sine în această categorie”, a spus şeful statului.

“România trebuie să aibă legitimitate”

Traian Băsescu a subliniat că “România trebuie să aibă ceea ce au toate statele reprezentate pe diverse structuri ale UE şi anume legitimitate”. Acesta este de părere că premierului Ponta îi trebuie un act juridic “dacă vrea să preia atribuţiunile preşedintelui, îi trebuie un act juridic”. Preşedintele mai spune că “jocul politic de astăzi arată dorinţa USL-ului de a modifica Constituţia”, în condiţiile în care el îi roagă de trei ani să participe la modificarea Constituţiei, “dar nu putem modifica prevederi din Constituţia României, bazându-ne pe o declaraţie care nu este act juridic”.

Traian Băsescu a anunţat că miercuri va mai face o conferinţă de presă pe tema funcţionării Uniunii Europene, care sunt diferenţele între instituţiile europene şi cum se manifestă subsidiaritatea”.

Preşedintele a citit din Tratat câteva diferenţe între Consiliul European şi Consiliul Uniunii Europene. “Dacă în Constituţia României am fi scris că primul-ministru reprezintă statul român, ar fi putut să meargă la Consiliul European. Aşa însă poate să meargă doar la Consiliul UE, care este mai important, dacă îmi permiteţi, numai că la consiliile alea nu se fac poze de familie. Şi atunci, unde să găseşti poze de familie, dacă nu la Consiliul European?', a spus Băsescu, într-o declaraţie la Palatul Cotroceni.

Băsescu a afirmat că Victor Ponta este binevenit oricând la o discuţie, dacă doreşte: “cu certitudine pot să-l şi ajut să înţeleagă, pentru că până acum a fost foarte prins cu campania, în zilele următoare probabil începe campania pentru legislative. Măcar lucrurile esenţiale care ţin de Guvern, de Preşedinţie, de Parlament, i le pot face cunoscute, dacă timp de citit nu-i”.

“Acel puţin acid legat de doctori, pentru că domnul prim-ministru Victor Ponta este un doctor făcut de domnul Adrian Năstase, căruia nu-i putem contesta cunoştinţele în materie de drept internaţional. Deci chiar puţinul acid este o foarte mică compensaţie, un foarte mic drept la replică pentru toate atacurile pe care primul-ministru le-a făcut de la momentul în care i-am pus mandatul în mână şi până astăzi. Dacă, într-adevăr, doreşte o bună colaborare cu preşedintele, trebuie să aibă în vedere că nu omul, dar instituţia prezidenţială trebuie respectată. Altfel, nu va funcţiona coabitarea”, a declarat şeful statului, la Palatul Cotroceni. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639566-10-27

TAGURI: traian basescu, tratatul ue, consiliul european

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Apa Nova