2018-12-18 23:31


BCE şi G7 fac promisiuni pentru stabilizarea pieţelor

 |  11:31
BCE şi G7 fac promisiuni pentru stabilizarea pieţelor

După întrevederea urgentă de duminică, Banca Centrală Europeană (BCE) a susţinut că va achiziţiona obligaţiuni guvernamentale italiene şi spaniole, iar Statele din Grupul celor Şapte (G7) au anunţat măsuri coordonate pe pieţele valutare pentru a înlăturea oricărui risc.

După conferinţa de urgenţă a Consiliului Guvernator susţinută duminică,BCE a anunţat, că va "implementa activ" programul de achiziţii de obligaţiuni pentru a combate criza datoriilor de stat, indicând că va cumpăra de pe piaţa secundară titluri de stat italiene şi spaniole, limitând astfel efectul de contagiune, informează Medifax. BCE susţine Italia şi Spania în implementarea noilor măsuri de reducere a deficitului bugetar şi în reforma economică, dar sprijină şi angajamentul franco-german ca Fondul de Stabilitate al UE să preia responsabilitatea pentru achiziţiile de obligaţiuni odată ce va deveni operaţional, cel mai devreme în octombrie. Unul dintre oficialii europeni susţine că "euro-sistemul va interveni foarte semnificativ pe pieţe şi va reacţiona în mod semnificativ şi coeziv".

De asemenea, statele G7 - SUA, Marea Britanie, Canada, Franţa, Germania, Italia şi Japonia – promit  coordonnrea măsurilor pe pieţele valutare, deoarece "mişcările dezordonate au efecte adverse pentru stabilitatea economică şi financiară". Pieţele exercită tot mai multă presiune asupra Rezervei Federale pentru a determina Banca Centrală Americană să dea drumul la un nou program de lichiditate, numitul QE3, dar puţini se aşteaptă la ceva spectaculos de la şedinţa de politică monetară de marţi. Nouriel Roubini a declarat pentru Financial Times, citat de Reuters că: ”Decizia agenţiei Standard & Poor's de a scădea ratingul SUA într-un moment de criză şi slăbiciune economică nu face altceva decât să sporească şansele adâncirii recesiunii şi a deficitelor financiare. Dacă putem evita o recesiune sevară? Pare o misiune imposibilă.” Acesta a explicat că efectele sunt cu atât mai îngijorătoare mai ales ca au loc pe fondul promisiunilor miniştrilor de finanţe G7 că vor fi gata să aplice toate măsurile necesare obţineii stabilităţii şi fluidităţii finaciare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-02-20
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...