2018-12-10 04:08


BCE vrea să stopeze extinderea crizei

 |  18:24
BCE vrea să stopeze extinderea crizei

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a semnalat, joi, că banca a reluat achiziţiile de obligaţiuni şi a suplimentat fondurile puse la dispoziţia băncilor comerciale, pentru a opri extinderea crizei datoriilor suverane la Italia şi Spania, informează Mediafax.

"Nu aş fi surprins ca până la sfârşitul conferinţei să fie vizibil ceva pe piaţă. Este un program care se află în derulare", a spus Trichet, în timpul unei conferinţe organizate după şedinţa de politică monetară a BCE, transmite Bloomberg.

Oficialii europeni încearcă să izoleze Spania şi Italia, pentru care randamentele obligaţiunilor au urcat la niveluri record pentru zona euro, de teamă ca acestea să nu urmeze soarta Greciei, Irlandei şi Portugaliei în a cere ajutor financiar extern.

Preţurile obligaţiunilor au crescut în urma afirmaţiilor lui Trichet. Persoane cu informaţii despre tranzacţii au declarat că BCE a cumpărat obligaţiuni emise de Portgalia şi Irlanda.

Trichet a indicat şi că BCE este reticentă în a amâna noi majorări de dobândă, în contextul în care investitorii îşi reduc aşteptările pentru o nouă majorare a ratei cheie în acest an, după cele două din prima parte a anului.

Chiar dacă admite că există un nivel "deosebit de ridicat" de incertitudine, dobânzile BCE susţin, încă, avansul economic, iar riscurile infalţioniste persistă, a adăugat el.

BCE va împrumuta băncilor din zona euro câţi bani au nevoie pentru şase luni şi va extinde măsurile de sprijinire a lichidităţii până la sfârşitul anului, a spus Trichet.

Banca a menţinut, joi, dobânda de politică monetară la 1,5%.

Băncile centrale din Elveţia şi Turcia au redus săptămâna aceasta dobânzile, iar Banca Japoniei a anunţat noi măsuri de stimulare a economiei, în contextul amplificării temerilor privind încetinirea economiei SUA şi a înrăutăţirii crizei datoriilor din Europa. Banca Angliei a menţinut dobânda la minimul record de 0,5%.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-01-06
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...