2017-01-23 02:30


Becali: Raportul Ambasadei SUA nu mă prezintă ca un oligarh, ci ca unul din cei mai influenţi români

 |  14:33
Becali: Raportul Ambasadei SUA nu mă prezintă ca un oligarh, ci ca unul din cei mai influenţi români

GigiBecali a declarat, luni, pentru MEDIAFAX că este onorat de postura în care afost pus de raportul Ambasadei SUA, pentru că nu îl prezintă ca fiind unuldintre oligarhi, ci printre cei mai influenţi români, precizând că a făcut banipe "spinarea" lui, ceea ce înseamnă că este "super-geniu".

"Acolo nu se menţionează că eu sunt oligarh, ci căsunt printre cei mai influenţi cinci oameni din România . Eu nu am nicio treabăcu oligarhia. Eu nu am făcut bani din politică, ci am băgat zece milioane înPNG. Nu am de ce să fiu supărat pe raportul ambasadorului american, trebuie săfiu şi sunt onorat de această postură, de a fi printre cei mai influenţi români,pentru că toate le-am făcut pe spatele meu. Am făcut pe spinarea mea, pe muncamea, înseamnă că sunt super-geniu. Mă mândresc cu ce a apărut", a spusBecali.

Omulde afaceri a menţionat însă că, deşi este considerat un om influent în România,nu a avut niciun beneficiu din această postură. "Dar sunt aşa de influentcă am avut numai probleme, cu maşina, cu premierea, care e considerată mită.N-am avut niciun beneficiu din asta", a mai spus el.

GigiBecali a adăugat că se mândreşte că a reuşit să aducă bani în România dinpostura de finanţator al FC Steaua. "Am reuşit şi în Europa, devenindeuroparlamentar, dar nu toate lucrurile astea sunt importante, ci că am adus 30de milioane de euro, bani europeni, în România, fără să îndepărtez niciun felde proprietate românească, şi i-am băgat în circuitul românesc, cu Steaua. Astafără să vând cherestea sau cine mai ştie ce, ci doar din imagine", aexplicat el.

Becaliconsideră că afirmaţia "afacere controversată" din raportul AmbasadeiSUA, prezentat de Hotnews şi atribuit Wikileaks, privind un schimb de terenuridin 1999 nu îl incriminează în niciun fel. "Acolo nu se precizează că aşfi făcut ceva fraudulos, ci că a fost o afacere controversată. Asta nu înseamnăcă e ceva fraudulos şi se ştie toată povestea asta, nu e ca şi cum ar fi apărutceva nou, care să mă acuze pe mine de ceva", a adăugat Becali.

Ela recunoscut şi relaţia de prietenie pe care o are cu unul dintre liderii PSD,Viorel Hrebenciuc. "Se ştia de relaţia mea cu Hrebenciuc. Este o relaţiede prietenie pe care nu am ţinut-o ascunsă niciodată, dar asta nu are niciolegătură", a mai arătat Gigi Becali.

Untop al oligarhilor din România şi al baronilor locali, în care sunt menţionaţiDinu Patriciu, Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vântu, Ioan Niculae, Gigi Becali şiAttila Verestoy, apare într-un raport al Ambasadei SUA, prezentat de Hotnews şiatribuit Wikileaks.

Raportul,din 2007, clasificat "Confidenţial", a fost semnat Taplin. Înperioadă respectivă, Mark Taplin era adjunctul ambasadorului SUA. Taplinmenţionează că raportul a fost pregătit de absolventul Universităţii Indiană,Jeremy Stewart, în practica pe perioadă verii în cadrul Secţiunii Politice aAmbasadei, precizează Hotnews.

Privitorla Gigi Becali, în raport se menţionează că sondaje de opinie recente indicaufaptul că proprietarul echipei de fotbal Steaua ocupă locul al doilea în topulpopularităţii politicienilor în România, după preşedintele Băsescu.

"Separe că sursa averii lui Becali ar putea fi identificată în comerţul cu oifăcut de tatăl sau pe piaţă neagră, dându-le beneficii agenţilor de securitateresponsabili de monitorizarea sa pe când se afla în exil din cauza asocieriisale cu Garda de Fier. Într-un interviu acordat înainte de alegerile din 2004,Becali a recunoscut că a primit aproximativ 150.000 de dolari de la familia sacând regimul Ceauşescu a căzut. (...) Becali a fost în spatele unei afaceriextrem de controversate în 1999 ce a implicat un schimb de 21 de hectare depământ departe de Bucureşti cu un teren de aceeaşi suprafaţa aparţinând armateiîn Băneasa, acum o suburbie elegantă a Bucureştiului. (...) Ironic, Becali arede asemenea o relaţie apropiată cu liderul PSD Viorel Hrebenciuc, care asprijinit preluarea PNG de către acesta pentru a submina PRM-ul lui VadimTudor. În plus, Becali are unele legături cu preşedintele Băsescu, susţinându-icampania de referendum şi, lucru foarte cunoscut, sărbătorind public o victoriea echipei Steaua târziu în noapte, alături de preşedinte. Averea lui eraevaluată la 950 milioane de dolari în 2006", se mai arată în telegramaatribuită Wikileaks.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-12-05Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image