2019-01-23 19:07


Belgia încearcă să iasă din cea mai îndelungată criză din istoria sa

 |  14:20
Belgia încearcă să iasă din cea mai îndelungată criză din istoria sa

Belgia,divizată între flamanzi şi francofoni, va afla săptămâna aceasta dacă are vreoşansă să se doteze cu un Guvern pentru a ieşi din cea mai îndelungată crizăpolitică din istoria sa, supravegheată îndeaproape de pieţele financiare.

Principalelepartide politice din cele două comunităţi au primit, luni seara, o propunere decompromis din partea unui mediator numit de rege, socialistul flamand JohannVande Lanotte.

Lanottele-a dat timp până miercuri să ofere un răspuns şi să precizeze dacă documentulpoate, cel puţin, să constituie baza reluării dialogului. El a evitat săvorbească despre o formulă a ultimei şanse, pentru a nu risca un haos politic,în caz de respingere.

"Acestdocument va fi precis, dar va avea o marjă pentru negocieri", a anunţatpurtătorul său de cuvânt.

Motiveleblocajului sunt aceleaşi. Flamanzii, impulsionaţi de victoria separatiştilordin cadrul N-VA în ultimele alegeri legislative, în iunie 2010, cer o autonomienet consolidată pentru această regiune, în special pe plan fiscal.

Eicer, totodată, suprimarea drepturilor lingvistice specifice de care beneficiazăminoritatea francofonă pe teritoriul lor.

Înschimb, francofonii vor să limiteze transferul de competenţe celor trei regiuniale regatului (Flandra, Valonia şi Bruxelles), de teama să nu golească desubstanţă statul federal şi să nu impulsioneze împărţirea ţării prin desfacereamecanismelor care există, în domeniul solidarităţii financiare, între nord şisud.

Eicer, de asemenea, garanţii financiare pentru alimentarea conturilor goale aleoraşului Bruxelles, majoritar francofon.

Potrivitunor scăpări în presă, documentul de compromis propune transferuri decompetenţe către regiuni, pentru o valoare maximă de 15 miliarde de euro pe an.Acest lucru urmează să aibă loc printr-o gestionare "mai autonomă" aimpozitului pe venit, o regionalizare a politicilor privind locurile de muncăşi alocaţiile familiale sau o comunitarizare a justiţiei.

Vafi suficient pentru flamanzi? Toată Belgia aşteaptă să afle răspunsul N-VA şial liderului formaţiunii, Bart De Wever, cel care a calificat recent Belgiadrept "bolnavul Europei", pentru care "nu se întrevede niciunviitor".

"Bartde Wever vrea să profite la maximum de această conjunctură excepţională"de criză, "cel mai mare interes al său putând fi să demonstreze, fărărevoluţie, că ţara este de neguvernat, aceasta fiind principala sa teză",şi-a exprimat îngrijorarea un oficial politic francofon, Melchior Wathelet.

Belgiaa întrecut, la sfârşitul lui decembrie, recordul celei mai îndelungate crizepolitice din istoria sa. Din iunie 2010, când au avut loc alegeri legislative,Guvernul se ocupă doar de afacerile curente.

Maimult, Belgia se expune unui risc din partea pieţelor financiare, aflându-se, încontinuare, între cele mai fragile ţări din zona euro.

AgenţiaStandard and Poor's a avertizat, la sfârşitul lui 2010, că va degrada evaluareaţării, în lipsa soluţionării crizei în şase luni.

Înacest context, majoritatea politologilor belgieni se îndoiesc că N-VA îşi vaasuma riscul de a provoca o criză prin convocarea de noi alegeri şiradicalizarea poziţiilor.

Majoritateaflamanzilor continuă să spună că nu vor sfârşitul statului, a apreciatpolitologul Pierre Vercauteren, într-un material publicat în cotidianul LaLibre Belgique.

Scenariulconsiderat cel mai probabil este că propunerile vor fi suficiente pentruredemararea negocierilor, dar tot fără nicio garanţie cu privire la succesulacestora.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639233-10-31
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

3 REMEDII NATURISTE pentru a scăpa de răceală Acum 4 ore | (0)
Sfaturi si curiozitati

loading...