2017-01-22 03:58

ULTIMA ORA


Benjamin Netanyahu: Israelul vrea să menţină pacea cu Egiptul şi stabilitatea regională

 |  13:17
Benjamin Netanyahu: Israelul vrea să menţină pacea cu Egiptul şi stabilitatea regională

Premierulisraelian, Benjamin Netanyahu, a declarat, duminică dimineaţă, că Israelul vreasă menţină atât pacea cu Egiptul, cât şi "stabilitatea şi securitatearegională".

"Paceacu Egiptul durează de mai mult de trei decenii. Obiectivul nostru este caaceastă situaţie să fie menţinută", a spus Netanyahu, la începutulşedinţei săptămânale de guvern.

"Eforturilenoastre se îndreaptă în direcţia menţinerii stabilităţii şi securităţii înregiune", a adăugat premierul israelian, referindu-se la protestele destradă violente desfăşurate în ultimele cinci zile în Egipt.

"Urmărimcu mare atenţie ceea ce se petrece (în Egipt) şi am discutat ieri (sâmbătă -n.red.) cu preşedintele american, Barack Obama, şi cu secretarul de StatHillary Clinton", a precizat Netanyahu.

Zecide mii de persoane protestează începând de marţi în Egipt, cerând înlăturareade la putere a regimului condus de preşedintele Hosni Mubarak, iarconfruntările cu forţele de ordine s-au soldat cu moartea a peste 100 depersoane şi rănirea a cel puţin 2.500.

Egiptula semnat în 1979 un acord de pace cu Israelul, în schimbul retragerii trupelorisraeliene din zonele ocupate în timpul războiului din 1967. Deşi consideratămai degrabă o "pace rece", care limitează relaţiile la niveldiplomatic, situaţia a rezistat în timpul celor două războaie în Liban (1982 şi2006), al celor două Intifade palestiniene (1987 şi 2000) şi al blocajuluiînregistrat în procesul de pace israeliano-palestinian.

Comentariileoficiale israeliene în legătură cu situaţia din Egipt au fost limitate pânăduminică, surse guvernamentale afirmând că Netanyahu a transmis vineri un consemnprin care le interzicea membrilor guvernului să se pronunţe pe această temă.

Unoficial israelian declarase totuşi sâmbătă, sub protecţia anonimatului, că"incertitudinea care domneşte în cea mai influentă ţară din OrientulMijlociu este îngrijorătoare", subliniind "legăturile strategice şieconomice de mare importanţă" dintre Egipt şi Israel.

Unînalt oficial din serviciile de securitate şi-a exprimat, într-o declaraţieacordată postului public de radio israelian, îngrijorarea în legătură cu sporireainfluenţei "elementelor extremiste din Egipt", referindu-se laprincipala forţă de opoziţie egipteană, Fraţii Musulmani, care se opuneacordurilor de pace cu Israelul. "O astfel de evoluţie ar obliga Israelulla o revizuire a conceptelor strategice militare", a spus el.

Ministerulde Externe israelian a repatriat sâmbătă familiile diplomaţilor acreditaţi laCairo, iar armata israeliană şi-a consolidat dispozitivul de supraveghere lagraniţa cu Egiptul, temându-se ca situaţia din această ţară să nu încurajezetentativele de trecere ilegală a frontierei.

Presaisraeliană a relatat pe larg despre evenimentele din Egipt, inclusiv desprenumirea directorului serviciilor de informaţii, Omar Suleiman, în funcţia devicepreşedinte, subliniind faptul că acesta este apreciat atât de Israel, câtşi de Autoritatea Palestiniană.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-08-27Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image