2017-01-21 06:26

ULTIMA ORA


BERD a revizuit prognoza de creştere economică a României pe 2011 la 1,8%, de la 1,1% în ianuarie

 |  13:40
BERD a revizuit prognoza de creştere economică a României pe 2011 la 1,8%, de la 1,1% în ianuarie

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şiDezvoltare (BERD) a revizuit prognoza de creştere economică a României pentruacest an la 1,8%, de la 1,1% în ianuarie, apreciind că măsurile de austeritatevor ţine deficitul bugetar sub control, dar economia va avansa modest.

La nivelul Europei de Sud-Est, instituţia financiară anticipează ocreştere economică de 2,2% în acest an, estimare mai ridicată faţă de cea de 1,9%înaintată în luna ianuarie.

Ţărilesud-est europene incluse în studiu sunt România,Bulgaria, Albania, Bosnia şi Herţegovina, Macedonia, Muntenegru şi Serbia.

ÎnEuropa Centrală şi de Est, BERD estimează o creştere economică de 4,6% pentru2011, datorată în principal Turciei (6%), Rusiei (4,6%) şi Europei Centrale(3,5%).

Banca avertizează însă că riscurile pentru revenirea economică dinregiune sunt reprezentate de criza din zona euro şi creşterea puternică apreţurilor mărfurilor.

Creştereava fi susţinută în majoritatea statelor de îmbunătăţirea cererii interne, iarRusia şi Kazahstanul vor avea de câştigat de pe urma preţurilor mai ridicate lapetrol şi gaze.

"Cerereainternă mai degrabă decât exporturile propulsează acum revenirea, în pofidaunor excepţii notabile, precum Bulgaria, Croaţia sau Ungaria. Consumul privateste un motor de creştere în unele dintre ţările cu performanţe economicesolide, ca Turcia şi Polonia", potrivit raportului Regional EconomicProspects publicat vineri de BERD.

Înfiinţatăla sfârşitul Războiului Rece pentru a ajuta statele foste comuniste să facătranziţia la economia de piaţă, BERD finanţează proiecte în 29 de ţări. Bancaar putea prezenta, la reuniunea anuală care are loc vineri şi sâmbătă laAstana, planuri de extindere a zonei de finanţare către Africa de Nord, unde oserie de revolte sociale au răsturnat regimurile autocrate din unele state,transmite Reuters.

Unalt risc pentru perspectivele economice ale Europei Centrale şi de Est este oposibilă limitare a lichidităţii de pe pieţele emergente după înăsprireapoliticii monetare a Băncii Centrale Europene şi eliminarea treptată amăsurilor ultra-relaxate ale Federal Reserve.

FondulMonetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE) estimează pentru acest an o creştereeconomică de 1,5% în România.

Pentru2012, BERD anticipeazăcă Produsul Intern Brut al României va creşte cu 3,8%, estimareapropiată de cele înaintate de FMI şi CE.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-01-05Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image