2018-10-17 09:05


Berlusconi va demisiona

 |  07:09

După adoptarea de către parlament a măsurilor bugetare şi reformelor economice promise Uniunii Europene pentru a evita contagiunea crizei monedei euro, premierul italian Silvio Berlusconi va demisiona, potrivit unui anunț făcut marți seară de preşedinţia republicii. 

Conform unui comunicat al palatului Quirinale, după adoptarea măsurilor, 'preşedintele Consiliului îşi va preda mandatul şefului statului care va organiza consultări' obişnuite cu partidele majorităţii şi opoziţiei pentru formarea unui nou Cabinet.

Berlusconi i-a declarat preşedintelui Giorgio Napolitano într-o discuţie de aproximativ o oră că este 'conştient de rezultatul votului' de marţi în Camera deputaţilor și de pierderea  majorității.  În acest context, Berlusconi 'şi-a exprimat îngrijorarea profundă legată de necesitatea urgentă de a oferi răspunsuri concrete la aşteptările partenerilor europeni cu aprobarea legii finanţelor (2012), amendată în lumina observaţiilor şi propunerilor Comisiei Europene'.  Aceste măsuri trebuie aprobate până la 18 noiembrie în Senat şi până la sfârşitul lunii în Camera deputaţilor, potrivit calendarului actual care ar putea, de asemenea, să fie modificat.

În urma adoptării măsurilor Berlusconi își va depune demisia, iar preşedintele va consulta toate partidele pentru a permite formarea unui guvern cu o nouă majoritate. Deși majoritatea absolută este de 316 voturi, guvernul a reuşit să treacă în Cameră, marţi, bilanţul pe 2010 numai mulţumită abţinerii opoziţiei, şi nu a strâns decât 308 voturi.  Pier Luigi Bersani, liderul principalului partid de opoziţie de stânga, i-a transmis imediat lui Berlusconi 'să ia act de situaţie şi să demisioneze'.  Umberto Bossi, aliatul lui Berlusconi, i-a sugerat acestuia să plece după exemplul secretarului general al partidului său, PDL, Angelino Alfano. Gianni Letta, mâna dreaptă a lui Berlusconi, a fost de asemenea prezentat.  Pentru funcţia de şef al unui guvern de uniune naţională, sprijinit de ambele formaţiuni atât de dreapta, dar şi de stânga, circulă deja nume ca cel al fostului comisar european Mario Monti.

Silvio Berlusconi a explicat, marţi seară, că a decis să demisioneze deoarece 'cel mai important lucru este de a face bine pentru ţară'. 'Trebuie să ne preocupe situaţia italiană, ceea ce se întâmplă pe pieţe, pentru ca pieţele să nu creadă că Italia n-ar fi capabilă sau nu are intenţia să aprobe aceste măsuri pe care le-a cerut Europa', a declarat acesta, într-un apel telefonic la unul dintre canalele sale de televiziune, potrivit Agerpres. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-09-04

TAGURI: Berlusconi, demisie
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...