2017-01-18 06:01

ULTIMA ORA


Bill Gates susține impozitarea tranzacţiilor financiare

 |  07:52
Bill Gates susține impozitarea tranzacţiilor financiare

Un raport de etapă realizat de miliardarul american Bill Gates pentru G20 precizează că o taxă asupra tranzacţiilor financiare ar putea aduce resurse substanţiale și nu are nevoie să fie universală pentru a fi aplicată.

Raportul, legat de finanţarea dezvoltării în vederea viitorului summit al principalelor ţări bogate şi emergente ale lumii, programat pentru 3 şi 4 noiembrie, la Cannes (Franţa) a fost cerut lui Bill Gates de către Franța.

Vineri, la Washington, în cursul unei reuniuni ministeriale a G20 va fi prezentat un raport intermediar care preciează că taxa tranzacţiilor financiare este „fezabilă chiar fără adoptare universală”, astfel de forme de taxare existând deja în India şi Marea Britanie.

„Dacă membrii G20 sau un alt grup de state, spre exemplu din cadrul Uniunii Europene, ajung la un acord privind detaliile unei taxe pe tranzacţiile financiare (...), aceasta poate genera venituri substanţiale”, precizează raportul. O taxă de 0,1 la sută asupra acţiunilor şi de 0,02 la sută asupra obligaţiunilor „ar aduce circa 48 de miliarde dolari dacă este adoptată la nivelul G20 şi de 9 miliarde dacă vede lumina zilei în principalele economii europene”. SUA se opun unei astfel de taxe, iar până în prezent, Bill Gates nu păruse să susţină o asemenea idee.

Deși Franţa şi Germania, care susţin o asemenea inițiativă, nu discută momentant despre alocarea veniturilor rezultate, raportul sugerează faptul că suma trebuie să fie rezervată dezvoltării ţărilor sărace.

„Preşedintele Sarkozy în mod clar aşteaptă de la mine să găsesc un mijloc pentru ca anumite ţări să se alăture acestei iniţiative”, afirmase Bill Gates în cursul unei vizite efectuate în aprilie la Paris. „Dar nu este uşor, lumea îşi mai pune întrebări(...) Dacă sunt numai câteva ţări participante, dar fără Statele Unite, la ce bun?”, a adăugat miliardarul, potrivit Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-10-13

TAGURI: Bill Gates, impozitare, tranzacțiiComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image