2017-01-18 10:12

ULTIMA ORA


Blejnar: Sistemul nu s-a curăţat odată cu anchetarea celor 40 de angajaţi din vămi

 |  11:41
Blejnar: Sistemul nu s-a curăţat odată cu anchetarea celor 40 de angajaţi din vămi

Sistemul nu s-a "curăţat" odată cuanchetarea celor 40 de angajaţi din Vămi, iar dacă banii au "mers"mai departe, acelepersoanevor fi identificate,consideră preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, care este convins că există indiciide corupţie şi în alte segmente ale administraţiei fiscale.

Întrebat dacă acţiunileorganelor de urmărire penală, prin care sunt anchetaţi pentru corupţie 40 deangajaţi din Autoriatea Naţională a Vămilor (ANV), sunt suficiente pentru"curăţarea" sistemului, Blejnar a răspuns negativ.

"Eu mă bazez pe faptul că ...sunt convins defapt cămaiexistă indicii ale organelor de urmărire penală care săfacă asemenea verificări şi în alte segmente ale administraţiei fiscaleromâneşti. Ori că este vorba de Vamă, ori că vorbim de Gardă, ori că vorbim dedirecţiile generale ale finanţelor publice", a spus Blejnarla emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică de.

El a spus că are anumite informări de la structurileabilitate ale statului că anumiţi funcţionari din Vamă, cât şi din GardaFinanciară nu-şi "fac treaba aşa cum zice litera legii".

Vorbind despre ANV, Blejnar a arătat că încă din lunaianuarie a dispus direcţiei generale de audit din cadrul ANAF să investigheze,în limita competenţelor, activitatea derulată la cele opt direcţii vamaleregionale din ţară.

"Aştept în următoarele două sau trei săptămâniraportul. În funcţie de acest raport voi lua măsuri. Însănoinuavem competenţe de a investiga activităţile de natură penală a angajaţilornoştri. Pentru aceasta există instituţii ale statului abilitate", aprecizat Blejnar.

Înlegătură cu actele de corupţie descoperite în Vămi, Blejnar a spus că nu credeîn varianta în care banii se dădeaumaideparte şi respinge ideea căo parte din sume ar fi ajuns la el.

"Nici nu mi-a oferit nimeni şi dacă mi-ar fioferit m-aş fi dus la Parchet şi l-aş fi denunţat pe acel angajat al meu care aîndrăznit să facă acel lucru", a spus Blejnar.

Pe de altă parte, el crede că, dacă într-adevăr baniiau mers mai departe, acelepersoaneimplicatevor fi identificate.

În ceea ce priveşte "scandalul" Celestini,în care un funcţionar al ANAF este acuzat de luare de mită, Blejnar spune căprobabil acesta l-a "escrocat" pe afaceristul italian, în sensul căar fi cerut bani pentru protejarea anumitor afaceri de controalele Fisculuifără a avea, de fapt, o influenţă în cadrul instituţiei.

"Eu am văzut că din 2007, 2008, 2009, 2010 cereabani de la acel italian ca să protejeze. Până la urmă el era într-o funcţiemăruntă de execuţie dar probabil l-a escrocat lăsând să se înţeleagă că el aravea influenţă (...) Nu credeţi că este puţin credibil ca un individ cu ofuncţie de execuţie să aibă acces în birourile preşedinţilor succesivi aiacestei instituţii? Nu cred, este un escroc, eventual. Un escroc care nu ştiudacă a luat mită de la acel italian. Este din nou treaba Parchetului sădovedească dacă într-adevăr a luat mită penru că dacă intrăm în termenijuridici mita înseamnă altceva, ori el nu a putut să influenţeze pe nimeni cunimic", a spus Blejnar.

Nicolae Adrian Gavrilă, consilier superior în cadrulDirecţiei Generale de Coordonare a Inspecţiei Fiscale din ANAF, a fost reţinutde procurorii anticorupţie pentru că ar fi cerut şi primit mită în schimbulunor intervenţii în favoarea unor firme deţinute de omul de afaceri italianAntontello Celestini.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-06-14Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image