2018-12-11 06:46


BM: Alimentele scumpe sunt o ameninţare pentru cei mai săraci

 |  10:05
BM: Alimentele scumpe sunt o ameninţare pentru cei mai săraci

Banca Mondială(BM) avertizează că apropierea preţurilor alimentelor de maximele istorice şi continua volatilitate a preţurilor materiilor prime reprezintă o ameninţare pentru populaţia cea mai săracă a planetei.

În ultimul „Observator al preţurilor alimentelor”, BM susine că acestea se apropie de nivelul record atins în 2008. Preţurile alimentelor au fost în iulie cu 33% mai mari faţă de cele din perioada similară din 2010, în timp ce preţul petrolului s-a majorat cu 45%, o creştere care afectează costurile de producţie. Alimentele de bază, precum grâul şi porumbul, s-au scumpit cu 84% şi, respectiv, 55%, în timp ce preţul zahărului a crescut cu 62 la sută şi al uleiului de soia cu 47%, potrivit BM. „Scumpirea continuă a alimentelor şi nivelul redus de trai ne indică faptul că încă în aflăm în zona de pericol în privinţa persoanelor vulnerabile”, a afirmat preşedintele BM, Robert Zoellick, informează Agerpres. Acesta a adăugat că „vigilenţa este vitală, deoarece incertitudinile şi volatilitatea care există în prezent în ceea ce priveşte economia mondială, combinată cu situaţia politică din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord pot contribui la menţinerea volatilităţii preţului petrolului pe termen scurt”.

Instabilitatea prețurilor a crescut în toate ţările, după cum o demonstrează diferenţele de preţ în cazul porumbului, care a crescut cu peste 100% în Kampala (Uganda), Mogadiscio (Somalia) şi Kigali (Rwanda) în ultimele 12 luni, până în iunie, în timp ce în Puerto Principe (Haiti) şi Ciudad de Mexico (Mexic) a scăzut cu 19%. Preţurile interne ale produselor de primă necesitate s-au majorat brusc în trimestrul trecut într-o serie de regiuni, în special în America Centrală, America de Sud şi estul Africii. O creştere susţinută a preţurilor la alimente impulsionează inflaţia într-o serie de ţări, printre care Etiopia şi Guatemala. In Somalia, unde a fost declarată situaţie de urgenţă din cauza foametei, BM reaminteşte că au murit peste 29.000 de copii sub cinci ani şi 600.000 se află în pericol. Adâncirea crizei și seceta prelungită ameninţă peste 12 milioane de persoane, în special în zonele aflate în conflict. BM a alocat 686 milioane dolari pentru îmbunătăţirea situaţiei sociale în Cornul Africii, deși reprezentanții ONUau recunoscut că o parte însemnată din ajutoare a ajuns pe mâna speculanţilor, iar acestea sunt vândute în pieţe.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-05-23
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...