2018-12-16 22:51


Boc: AVAS plăteşte sute de milioane euro din cauza greşelilor la FNI, banii puteau merge la salarii

 |  13:53
Boc: AVAS plăteşte sute de milioane euro din cauza greşelilor la FNI, banii puteau merge la salarii

AVAS trebuie să plătească 100 milioane euro cadespăgubiri pentru depunătorii Fondului Naţional de Investiţii, la care seadaugă noi sentinţe judecătoreşti privind alte plăţi de sute milioane euro dincauza greşelilor la FNI, bani care puteau fi folosiţi la salarii şi pensii, aafirmat premierul Boc.

El arăspuns astfel întrebat, vineri, de jurnalişti dacă Autoritatea pentruValorificarea Activelor Statului (AVAS) mai plăteşte despăgubiri deponenţilorla Fondul Naţional de Investiţii (FNI).

"AVASplăteşte sau este în curs să plătească, din bugetul de stat, 100 milioane euroca pagube pentru FNI, iar pe rol sunt procese pentru alte sute de milioaneeuro, din cauza greşelilor de la FNI", a spus Boc.

PreşedinteleAVAS Aurelian Popa, a declarat agenţiei MEDIAFAX, în vara anului trecut, că aplătit foştilor investitori FNI suma totală de 390 milioane lei, din careaproape 70 de milioane lei în 2010, şi estimează că mai trebuie plătite 70-80milioane lei, reprezentând majorări de întârziere.

Înluna februarie, Guvernul a decis ca sumele repartizate AVAS de la bugetul destat să nu mai poată fi executate silit până la 31 decembrie 2013, justificânddecizia prin faptul că, la AVAS, conturile sunt blocate integral şi nu pot fiefectuate niciun fel de plăţi, ca urmare a popririlor instituite de executoriijudecătoreşti în temeiul unor titluri executorii a căror valoare cumulată la 1februarie 2011 este de 176,1 milioane lei.

"Ceamai mare parte a obligaţiilor de plată ale AVAS nu are legătură directă cuactivitatea instituţiei, ci reprezintă despăgubiri acordate de instanţelejudecătoreşti creditorilor Fondului Naţional de Investiţii şi despăgubirireprezentând echivalentul bănesc al imobilelor restituite de societăţilecomerciale privatizate către foştii proprietari prin efectul unor hotărârijudecătoreşti. Situaţia de blocaj financiar pune în pericol funcţionareaAVAS", a arătat Guvernul.

Vineridimineaţă, fostul manager al Gelsor, Nicolae Popa, a fost adus în ţară dinIndonezia după mai bine de zece ani de la prăbuşirea Fondului Naţonal deInvestiţii.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-11-28
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...