2017-01-18 12:18

ULTIMA ORA


Boc: Creşterea preţului la carburanţi, un efect prost al cedării rezervelor de petrol ale ţării

 |  14:08
Boc: Creşterea preţului la carburanţi, un efect prost al cedării rezervelor de petrol ale ţării

Creşterea preţului la carburanţireprezintă un efect prost al faptului că rezervele de petrol ale ţării au fostcedate anterior printr-un contract defavorabil, singurul lucru aflat acum laîndemâna Guvernului fiind doar să continue controlul prin ANAF şi ConsiliulConcurenţei, susţine premierul Boc.

Întrebat, marţi, de jurnalişticum comenteaz faptul că Petrom a majorat preţurile la carburanţi, şefulGuvernului a răspuns: "Prost".

"Cum să comentez ? Prost, pentru că asta înseamnă să nu aisub control rezervele petroliere ale ţării şi să închei contract cu Petrom aşacum a încheiat altcineva în 2004, nu vreau acuma să fac atacuri politice. Astaînseamnă să cedezi rezervele petroliere ale ţării, asta înseamnă să stabileştiprintr-un contract până în 2014 că nu poţi să intervii pe redevenţe, astaînseamnă să faci contracte în defavoarea statului, ca acum, să utilizezi doarmijloace colaterale de control prin ANAF sau Consiliul Concurenţei pentru averifica dacă aceste lucruri au o susţinere reală sau nu. Evident că voicontinua analizele împreună cu Consiliul Concurenţei şi ANAF", a spus Boc.

Cele patru sortimente de benzină comercializate de OMV Petrom aupreţuri cuprinse între 5,16 lei şi 5,96 de lei pe litru.

Motorinele produse de compania petrolieră pot fi achiziţionate lapreţuri care variază între 5,15 lei şi 5,63 de lei pe litru.

În2010 compania a majorat preţul motorinei în medie cu 24%, iar pe cel albenzinei cu 20%.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), combustibiliis-au scumpit anul trecut cu peste 15%, după ce în 2009 preţurile au fostmajorate cu 13%.

Principalelecompanii care distribuie carburanţi sunt OMV Petrom, Rompetrol (din grupulkazah KazMunaiGaz), Lukoil România (subsidiată a grupului rus Lukoil) şi MOL(Ungaria).

Carburanţiicomercializaţi de Lukoil au preţuri cuprinse între 5,22 de lei şi 5,70 de leipe litru, în timp ce Rompetrol practică preţuri de la 5,21 de lei până la 5,88de lei pe litru.

Dela începutul anului companiile petroliere au scumpit carburanţii de şase ori,iar preţurile au urcat în medie cu 3,5%.

OMVPetrom este controlată de grupul austriac de petrol şi gaze OMV.

Piaţadistribuţiei de carburanţi din România este analizată de Consiliul Concurenţeiîncă din 2005, dar deocamdată autoritatea nu a prezentat concluziile anchetei.

La23 februarie, Guvernul a primit o informare a Consiliului Concurenţei privindcreşterile de preţ la carburanţi, dar documentul a fost considerat drept unulprea general de premierul Emil Boc, care a cerut refacerea materialului.

Înluna ianuarie, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a întocmit un raport privindproducătorii şi distribuitorii de carburanţi, prezentat în premieră deMEDIAFAX, în care se spune că preţul la pompă a fost majorat nejustificat peparcursul anului 2010.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-04-18Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image