2017-01-24 23:19


Boc: Legea contractelor colective de muncă nu este abrogată prin noul Cod al Muncii

 |  14:30
Boc: Legea contractelor colective de muncă nu este abrogată prin noul Cod al Muncii

Premierul Emil Boc a declarat, luni, că Legeacontractelor colective de muncă nu este abrogată prin noul Cod al Muncii.

Premierul aspus că a acceptat propunerea UNPR în privinţa contractelorcolective de muncă, astfel încât acestea să fie reglementateprin lege specială.

"Astaînseamnă că legea contractelor colective de muncă rămâneîn vigoare, nu este abrogată prin Codul Muncii, problemacontractelor de muncă urmând să fie reglementată prin lege specială", aexplicat Emil Boc.

PremierulEmil Boc a anunţat, luni, că liderii coaliţiei de guvernare propun asumarearăspunderii Guvernului în Parlament pe Codul Muncii, precizând că în perioadaurmătoare vor avea loc consultări şi cu grupurile parlamentare.

Ultima formăa proiectului Codului Muncii relevă că toate prevederile referitoare lacontractul colectiv de muncă unic la nivel naţional sunt abrogate.

Perioada de probă vafi de maxim 90 de zile calendaristice, atât pentru funcţiile de execuţie câtşi pentru cele de conducere, iar pentru acelaşi post un angajator poate avea înprobă mai multe persoane, dar, cumulat, nu mai mult de un an.

Sindicatelenu sunt de acord cu scoaterea contractelor colective de muncă din viitorul Codal Muncii, susţinând că în acest fel regulile minimale ca timpul delucru, condiţiile de lucru, salariul minim, trecerea la coeficienţii deierarhizare care să departajeze lucrătorii vor dispărea.

În opiniasindicaliştilor, dacă ramurile nu sunt definite, iar contractul de muncă lanivel de unitate ajunge la mâna angajatorului, este posibilca lucrătorii să fie plătiţi sub valoarea lor.

Cele cinciconfederaţii sindicale au anunţat că vor decide luni formele de protest,nemulţumite de modificările aduse Codului Muncii, care dezavantajeazăangajaţii.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-07-16Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image