2017-01-19 09:13

ULTIMA ORA


Emil Boc: SRI va avea însoţitori de bord în avioanele civile

 |  07:58
Emil Boc: SRI va avea însoţitori de bord în avioanele civile

Premierul Emil Boc a declarat, luni seară, că Guvernul a suplimentat bugetul Serviciului Român de Informaţii (SRI) pentru a trimite, în 2012, însoţitori de bord în avioanele civile ca măsură antiteroristă. Ofiţerii înarmaţi ai SRI vor asigura securitatea zborurilor transatlantice la bordul aeronavelor TAROM, cerinţă a programului special de vize american Visa Waiver, ca urmare a semnării unui acord între Serviciul Român de Informaţii şi serviciul american de securitate a zborurilor Federal Air Marshals (FAM), în mai 2010.

 'La SRI - nu ştiu dacă e bine să spun sau nu, cred că n-o să mă condamne - gândiţi-vă că am adoptat o lege ce prevede că trebuie să ai însoţitori de bord pe avioane, care trebuie să fie plătiţi de către SRI. De anul viitor intră în plin o asemenea prevedere. Sunt din aceştia care trebuie să asigure securitatea zborului şi ăia trebuie plătiţi. Nu sunt cheltuieli de altă natură, aşa cum ar încerca unii şi alţii să spună, pentru că SRI a fost extrem de riguros cu cheltuiala banilor publici', a explicat premierul. Totodată, Emil Boc a adăugat că suplimentarea de buget de la Serviciul de Protecţie şi Pază este 'legată în special de finalizarea unor investiţii, SPP are de finalizat un sediu, pentru că trebuie să plece din Senat'.  'Există un număr de cerinţe pentru admiterea României în programul Visa Waiver şi printre acestea se numără emiterea de paşapoarte electronice, raportarea actelor pierdute sau furate către Interpol, asigurarea unei siguranţe crescute a documentelor de călătorie, plasarea ofiţerilor de securitate la bordul curselor aeriene. Desigur, condiţia pe care o îndepliniţi astăzi este una dintre numeroasele condiţii', a explicat ambasadorul american în România, Mark Gitenstein, în mai 2010. De asemenea, directorul SRI, George Maior, a afirmat că, prin acordul româno-american, ofiţeri ai Brigăzii Antiteroriste a SRI, special antrenaţi în acest sens, vor urca înarmaţi la bordul aeronavelor TAROM care urmează să efectueze zboruri transatlantice, aceste curse urmând să se reia, probabil, până la finalul acestui an sau de anul viitor.

'Fiecare stat va avea pe cursele care se desfăşoară între cele două ţări, în funcţie de oportunitate şi de necesităţi, dislocaţi ofiţeri de securitate la bord. Cum nu există în acest moment o cursă directă TAROM Bucureşti-SUA, noi vom avea ofiţeri dislocaţi în momentul în care acea cursă se va relua şi sperăm că se va relua către sfârşitul anului sau anul viitor', a declarat directorul SRI. Prezența ofiţerilor la bordul aeronavelor va ajuta la prevenirea unor eventuale atentate teroriste și a unor incidente de amploare la bordul avioanelor, putând fi diminuate vulnerabilităţile de securitate pentru aeronavele aviaţiei civile aflate în zbor, informează Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-12-21

TAGURI: SRI, avioane, însoțitori, BocComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image