2018-12-10 06:38


Bolnavii cu HIV/SIDA, lăsaţi fără tratament

 |  09:57
Bolnavii cu HIV/SIDA, lăsaţi fără tratament

Reprezentanţii Federaţiei Organizaţiilor Bolnavilor cu HIV/SIDA (UNOPA) susțin, într-un comunicat transmis vineri, că atât pacienţii seropozitivi din Bucureşti, cât și din alte orașe, merg la spital şi nu primesc deloc tratamentul antiretroviral.

În mai multe judeţe cadrele medicale au anunţat că mai au tratament doar pentru câteva zile, lipsa medicamentelor cuprinzând rapid și alte spitale ale ţării.

La Petroşani nu mai sunt medicamente pentru pacienţii seropozitivi, iar la Iaşi, Suceava şi Botoşani tratamentul este insuficient. 

Situaţia este dramatică pentru aceşti pacienţi care sunt în situaţia de a ajunge în eşec terapeutic, având în vedre că sute dintre ei au întrerupt deja tratamentul, iar cifra creşte cu fiecare zi. Întârzierea banilor necesari a cauzat această situație dramatică, cu toate că la 13 octombrie fondurile Programului Naţional de Tratament al Persoanelor cu Infecţie HIV/SIDA au fost suplimentate cu 33 milioane lei. UNOPA susține că aceşti bani nu au plecat până acum către spitale. 'Facem un apel şi pe această cale la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate să urgenteze transmiterea noilor bugete către spitale. Cu fiecare zi de întârziere şi de întrerupere a tratamentului persoanele seropozitive îşi pierd sănătatea, pierd lupta cu boala, pierd ani din viaţă. Facem un apel la autorităţi să pună în aplicare acele soluţii care se cunosc pentru ca această dramă şi spaimă continuă pentru pacienţii seropozitivi să înceteze. Deşi avem cei mai buni specialişti, deşi avem experienţa unui program de tratament care a mers foarte bine, România a devenit exemplul negativ al Europei prin aceste întreruperi repetate ale tratamentului din ultimii doi ani', a afirmat Iulian Petre, director executiv UNOPA, potrivit Agerpres.

Respectarea schemei terapeutice şi accesul neîntrerupt la tratament oferă persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA şansa unei vieţi normale. Condiţia esenţială este administrarea fără întârzieri a medicamentelor prescrise de medic.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639263-02-10

TAGURI: UNOPA, HIV, SIDA, tratament
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...