2019-05-25 20:10


Bulgaria a deblocat proiectul construrii centralei nucleare Belene

 |  14:42
Bulgaria a deblocat proiectul construrii centralei nucleare Belene

Companianaţională bulgară de electricitate NEC şi grupul rus Rosatom au semnat unmemorandum pentru dezvoltarea centralei nucleare Belene, proiect suspendat dupăretragerea grupului german RWE.

Celedouă părţi au convenit ca în patru luni să înfiinţeze o companie comună care vaconstrui cele două reactoare de câte 1.000 de MW ale centralei, prima dinUniunea Europeană bazată pe tehnologie rusească.

Memorandumula fost semnat şi de grupul francez de consiliere în domeniul tehnologiei Altranşi compania finlandeză de energie Fortum, care s-ar putea alătura proiectului.

Celedouă reactoare vor fi finalizate în 2016, respectiv în 2017, a afirmatdirectorul general al Rosatom, Serghei Kirienko. Construcţia va începe întoamna anului viitor. Cheltuielile implicate în construcţia centralei vor fiamortizate în 20 de ani, a adăugat el.

Părţilesemnatare ale memorandumului au stabilit o limită maximă de 6,29 de miliarde deeuro pentru costurile proiectului, peste nivelul de cinci miliarde de eurofixat iniţial de Bulgaria.

Maiprudent, ministrul bulgar al Economiei şi Energiei, Traitcho Traikov, acalificat memorandumul ca fiind un "acord neangajant, care exprimă voinţapărţilor de a ajunge la un acord în următoarele patru luni" asuprapreţului şi a modalităţilor de dezvoltare a proiectului.

Bulgariava avea o participaţie majoritară la proiect. Părţii ruse îi va reveni 40-45%din proiect.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638951-09-16
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


STARBAG