2017-01-23 12:30


Bulgaria a ratat de două ori şansa de a-l aresta pe Ayman al-Zawahiri

 |  13:32
Bulgaria a ratat de două ori şansa de a-l aresta pe Ayman al-Zawahiri
Autorităţile bulgare au ratat de douăori şansa de a-l aresta pe numărul doi în ierarhia Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri,din motive juridice şi de securitate, potrivit unui fost oficial din cadrulpoliţiei bulgare, relatează site-ul Novinite.com.

Aymanal-Zawahiri a fost în Bulgaria de două ori, la mijlocul anilor '90, au declaratmiercuri fostul şef al Serviciului de protecţie naţională, Vladimir Manolov, şifostul secretar al Ministerului de Interne, Gheorghi Lambov, pentru postul deradio Darik.

Zawahiri a ajuns prima dată în Bulgaria în 1995, cu un paşaportautentic dar pe alt nume. El a stat în această ţară aproximativ o lună, într-unorăşel de munte, locuind într-o casă închiriată de o familie de arabi dinBulgaria. Această ţară a fost însă doar o oprire în drumul luicătre Europa Occidentală.

"L-am verificat personal. Am efectuat anchete cu ambasadaEgiptului. Am introdus un agent sub acoperire în anturajul lui şi astfel amobţinut mai multe informaţii autentice", a explicat Gheorghi Lambov.

Ministerulbulgar de Interne nu a emis totuşi un mandat de arestare pentru al-Zawahiripentru a-l preda serviciilor de securitate egiptene pentru că Bulgaria şiEgiptul nu aveau la momentul respectiv un tratat de asistenţă juridică.

Vladimir Manolov, şeful Direcţiei de coordonare din Serviciul deprotecţia naţională la momentul respectiv, era singurul oficial din poliţiabulgară care a avut de-a face direct cu sejurul acestuia în Bulgaria.

Potrivitlui Lambov, Zawahiri avenit în Bulgaria încă o dată la sfârşitul lui 1995, când a plecat spreAustria, după ce venise din Turcia.

"Atunciam avut o dispută cu ministrul. Ei au emis un mandat de arestare pe numele lui.I-am spus că aceasta nu este o modalitate de urmat din cauza experienţeiţărilor vecine. După arestarea anumitor persaoane, au fost trei-patru atacuriteroriste în ţara respectivă, iar noi nu eram pregătiţi să ne apărăm împotrivaunor atacuri teroriste", a declarat Lambov.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-10-05Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image