2017-01-21 02:13

ULTIMA ORA


Bulgaria va construi legături între conducte de gaze cu România şi Grecia

 |  09:39
Bulgaria va construi legături între conducte de gaze cu România şi Grecia

Ministrul bulgar al Economiei, Energiei şi Turismului, Traiceo Traikov, a declarat, duminică, că Bulgaria este pe cale de a începe construcţia la o interconexiune de gaze naturale cu România în câteva săptămâni.

Un memorandum cu Ministerul turc al Energiei şi Resurselor Naturale, care va cimenta angajamentul politic al Turciei în proiect pentru interconectarea de gaz bulgaro-turcă, se așteaptă să fie semnat, a precizat ministrul bulgar, după ce a anunțat că lucrările vor începe în al treilea trimestru din 2012.

În ceea ce priveşte partea viitoarei conducte ce va fi amplasată pe teritoriul bulgar, autoritățile de la Sofia vor sonda oportunităţile de finanţare din partea UE pentru legătura de gaze cu Turcia.

O sumă de 9 milioane de euro în cofinanţare pentru interconectarea de gaz Bulgaria-România, 45 de milioane de euro pentru interconectarea de gaz Bulgaria-Grecia, plus o altă sumă de 2,5 milioane de euro pentru studiul de fezabilitate şi formularul de cerere pentru interconectarea de gaz Bulgaria-Serbia, au fost aprobate de Comisia Europeană. Pentru a evita repetarea crizei ruso-ucrainene a gazului, în februarie 2011, Consiliul European a decis că fiecare stat membru al UE ar trebui să aibă cel puţin două surse de gaze naturale şi energie electrică până în 2014.

În urma conflictului gazelor din ianuarie 2009 între Rusia şi Ucraina, care a tăiat livrările de gaz rusesc spre Bulgaria timp de trei săptămâni, în mijlocul iernii, autoritățile de la Sofia au decis să mute legătura la reţeaua de gaze a vecinilor săi. Criza gazelor a expus dependenţa Bulgariei de aproape 100% față de gazele naturale ruseşti, potrivit Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-05-20

TAGURI: Bulgaria, Grecia, conducte, gazeComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image