2017-01-19 06:47

ULTIMA ORA


Bursele europene și asiatice sunt în scădere

 |  11:50
Bursele europene și asiatice sunt în scădere

Pe fondul lipsei de încredere în zona euro alimentată de avertismentul Standard and Poor's (S&P) care a plasat, luni seară, sub supraveghere cu implicaţii negative, ratingurile unui număr de 15 state, bursele europene, cele asiatice şi moneda unică au înregistrat scăderi.

La deschiderea tranzacţiilor, bursa de la Londra era în scădere cu 0,72%, cea de la Frankfurt a scăzut cu 1,38%, iar cea de la Milano înregistra o scădere de 0,95%. De asemenea, pe fondul suspiciunii crizei datoriilor europene, bursele asiatice au închis şedinţa de marţi în scădere. Astfel, bursa de la Hong Kong a înregistrat o cădere de 1,24%, cea de la Tokyo înregistrând un recul de 1,39%, iar cea de la Shanghai un minus de 0,31%.

Indicele MSCI Asia Pacific al pieţelor asiatice din afara Japoniei a scăzut cu 1,8%, cu pierderi masive în sectorul materiilor prime.

Comentariile S&P au determinat, de asemenea, scăderea preţurilor petrolului şi cuprului, iar moneda euro s-a depreciat cu circa 0,2%, la 1,337 dolari. Moneda euro, indicii futures ai bursei de la New York şi randamentele titlurilor de Trezorerie SUA au înregistrat scăderi, sugerând că investitorii caută siguranţă în dolar.

Dacă ratingurile Germaniei, Franţei, Austriei, Luxemburgului, Finlandei şi Olandei vor fi plasate sub 'supraveghere cu implicaţii negative', ceea ce înseamnă că ele ar putea fi coborâte cu o treaptă la AA+ în termen de 90 de zile, restul ratingurilor, inclusiv cele ale Italiei şi Spaniei, ar putea fi retrogradate chiar cu două trepte, potrivit avertizării de luni a agenției. Anunţul celor de la S&P a oprit creşterea burselor, care a început săptămâna trecută şi a continuat luni, după ce cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy au convenit un proiect de modificare a Tratatului UE în vederea consolidării disciplinei fiscale, informează Agerpres. "Intrăm într-o etapă critică. Sunt aşteptări ridicate în piaţă pentru evenimente favorabile la summit-ul liderilor europeni din această săptămână. Dacă vor exista indicii că deciziile vor fi amânate, piaţa va reacţiona negativ", a anticipat un analist al Tachibana Securities Tokyo, potrivit realitatea.net.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-10-01

TAGURI: burse, euro, S&PComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image