2017-01-16 21:42

ULTIMA ORA


Canada vrea să gestioneze armele de distrugere în masă libiene

 |  12:32
Canada vrea să gestioneze armele de distrugere în masă libiene

Şeful diplomaţiei canadiene John Baird a declarat vineri că ţara sa doreşte să ajute Libia să protejeze stocurile de arme de distrugere în masă „să n-ajungă pe mâini rele”. „Este important pentru toată lumea să garantăm că armele de distrugere în masă sunt protejate şi că ele n-ajung pe mâini rele”, a afirmat Baird, într-un interviu. Libia deține „stocuri importante de gaz muştar şi alte arme chimice care au fost în siguranţă /.../, iar noi nu ne dorim ca ele s-ajungă pe mâini rele”, a adăugat acesta, apreciind că ţara africană ar trebui „demilitarizată pentru a avea un viitor paşnic”.

Șeful diplomaţiei canadiene a reiterat necesitatea protejării populaţiei civile, motiv pentru care misiunea NATO din Libia nu s-a încheiat, dar şi-a exprimat speranţa că această perioadă va fi scurtă. Baird  a subliniat că țara sa şi-a exprimat disponibilitatea de a colabora cu Consiliul Naţional de Tranziţie (CNT) libian şi cu noul guvern în vederea promovării unui stat de drept şi a redactării unei noi Constituţii, potrivit Agerpres.

La jumătatea lunii august Pentagonul anunţa că stocurile de armament de distrugere în masă din Libia, inclusiv zece tone de iperită (gaz muştar), sunt "securizate", dar că un arsenal de câteva sute de lansatoare de obuze constituie un motiv de îngrijorare.

Regimul lui Gaddafi s-a alăturat în 2004 Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) şi urma să elimine 11,25 tone de gaz de iperită, atunci când s-a declanşat rebeliunea, în februarie. Potrivit OIAC, toate cele 3.563 de tipuri de muniţie (bombe, obuze, rachete) susceptibile să fie utilizate ca vectori pentru răspândirea iperitei au fost deja distruse, informează


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-02-24

TAGURI: Canada, LibiaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image