2017-01-19 18:57

ULTIMA ORA


Cazul fotbalistului discriminat de Becali, la Curtea Europeană de Justiţie

 |  18:31
Cazul fotbalistului discriminat de Becali, la Curtea Europeană de Justiţie

Curtea Europeană de Justiţie a admis cererea asociaţiei Accept de a trimite întrebări preliminare ca urmare a cazului în care finanţatorul echipei Steaua, Gigi Becali, a discriminat un fotbalist pe criteriul orientării sexuale, informează NesIn.

Cererea celor de la Accept vine în contextul necesităţii clarificării legislaţiei româneşti anti-discriminare, din perspectiva Directivei 78/2000 privind egalitatea de tratament la încadrarea în muncă şi relaţiile de muncă.

În decembrie 2010, Becali a spus că nu ia "un homosexual la echipă". Finanţatorul Stelei s-a referit la fotbalistul bulgar Ivan Ivanov, despre care a spus că nu îl transferă nici dacă există riscul să se desfiinţeze echipa. Pentru declaraţiile sale, Gigi Becali a primit atunci un avertisment din partea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), ca urmare a reclamaţiei formulate de Accept, organizaţie neguvernamentală care apără şi promovează drepturile minorităţilor sexuale. “Domnul Becali a spus extrem de explicit că nu ar angaja un fotbalist homosexual.  Avem de a face cu o declaraţie care a fost făcută public şi care vine din partea unei persoane care este percepută ca angajator. Nu poate fi privită ca o simplă opinie personală, căci consecinţa unor declaraţii de tipul acesta este, în ultimă instanţă, limitarea accesului unor categorii de oameni la piaţa muncii. Atunci când vorbim de relaţii de muncă, oamenii trebuie evaluaţi după performanţe profesionale. Punct. Domnul Becali vrea să întemeieze o alegere profesională pe o părere personală. Or rostul legislaţiei anti-discriminare în domeniul relaţiilor de muncă este tocmai acela de a garanta că orice cetăţean este evaluat profesional după criterii profesionale, şi nu după preferinţele angajatorului privind vârsta, genul sau orientarea sexuală a candidatului”, spune directorul asociaţiei Accept, Irina Niţă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-06-16

TAGURI: gigi becali, fotbalist, discriminareComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image