2016-12-10 12:55

ULTIMA ORA


Cehia a intrat, din nou, în recesiune

 |  18:01
Cehia a intrat, din nou, în recesiune

Cu o contracţie trimestrială de 0.3% în ultimele trei luni ale lui 2011 şi după o scădere de 0.1% în trimestrul al treilea, Cehia a devenit prima economie din Europa Centrală şi de Est care a intrat din nou în recesiune.

Potrivit Financial Times, recesiunea nu este suprinzătoare având în vedere dependenţa economiei Cehiei de zona euro, regiune ce a înregistrat, de asemenea, contracţie în trimestrul al patrulea.

Au existat surprize plăcute în Europa Centrală şi de Est, Ungaria şi Slovacia, cu evoluţii peste aşteptări, însă România a avut o scădere de 0,2%, faţă de trimestrul al treilea, iar situaţia la nivelul întregii regiuni nu este deloc solidă.

Zona euro a avut o evoluţie uşor peste aşteptări, cu o scădere a PIB de 0,3%, în timp ce analiştii anticipau 0,4%.

Germania, cea mai mare piaţă de export pentru Cehia şi alte state din regiune, a avut, de asemenea o contracţie economică uşor mai redusă decât anticipau analiştii.

Economia Ungariei a crescut trimestrial cu 0,3%, iar cea a Slovaciei cu 0,4%, însă evoluţia a fost susţinută, potrivit Capital Economics, de sectorul agricol în ambele state, informeaza Mediafax.

Polonia nu publică date pentru trimestrul al patrulea până la 1 martie, însă estimarea oficială privind un avans de 4,3% pentru întreg anul trecut, anunţată în urmă cu două săptămâni, indică o creştere de 0,5% în ultimul trimestru.

PIB al României a crescut anul trecut cu 2,5%, după un avans de 1,9% în ultimul trimestru comparativ cu aceeaşi perioadă din 2010, dar activitatea economică a încetinit în intervalul octombrie-decembrie faţă de trimestrul al treilea, înregistrând o scădere cu 0,2% ca serie ajustată, a anunţat, miercuri, Institutul Naţionale de Statistică.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-03-28

TAGURI: cehia, recesiune, Romania, polonia, ungaria, pib, slovaciaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image

Citeste si...

Eurobasket 2017. Naționala României, în grupă cu Spania, Ungaria, Croația, Cehia și Muntenegru Naționala masculină de baschet a României a fost repartizată în grupă cu Spania, Ungaria,... 23 Noi 2016 | (0)
George Manciu reacţioneză dur la scandalul iscat între România şi Ungaria: „UDMR acţionează împotriva României!” Prezent la o întâlnire cu cetăţenii, George Manciu, candidatul independent de Bucureşti pentru... 08 Dec 2016 | (1)