2018-12-13 13:49


Cel puţin 200 de persoane ucise în Siria, de la începutul mişcării de contestare

 |  13:36
Cel puţin 200 de persoane ucise în Siria, de la începutul mişcării de contestare
Cel puţin 200 de persoane au fost ucise în Siria, de la începutulmişcării de contestare, la jumătatea lui martie, dintre care majoritatea aufost ucise de forţele de securitate sau de poliţişti în civil, a denunţat, joi,Amnesty International (AI), într-un comunicat.

Organizaţia de apărare a drepturilor omului, cu sediul la Londra,afirmă că a primit o listă cu numele a cel puţin 200 de persoane ucise încadrul manifestaţiilor, dar că "numărul real (al morţilor) ar putea fimult mai mare".

"Majoritateaau fost ucişi de tirurile forţelor de securitate sau de bărbaţi în civil,acţionând alături de acestea şi utilizând gloanţe reale, deşi Guvernul aafirmat că grupări înarmate ale opoziţiei sunt principalele vinovate",afirmă Amnesty International.

"Afirmaţiileşi dezminţirile Guvernului nu sunt corecte. Ele sunt flagrant contrazise derelatări ale martorilor, pe care le-am primit din centrele (mişcărilor) decontestare, de la Deraa (sud), Damasc, Latakia (nord-vest), iar acum de laBanias", afirmă Malcolm Smart, directorul Amnesty International pentruOrientul Mijlociu şi Africa de Nord.

"Acestemărturii vorbesc despre lunetişti ai Guvernului care trag asupramanifestanţilor şi despre utilizarea forţei care a provocat morţiilegitime", a continuat directorul organizaţiei.

"Pentru a stabili adevărul, este necesar să se efectuezeurgent o anchetă independentă, completă şi aprofundată", a conchis Smart.

Siria se confruntă, de la 15 martie, cu o mişcare de contestare aregimului, fără precedent. Reprimarea manifestanţilor s-a soldat cu zeci devictime la Deraa (100 de kilometri sud de Damasc), de unde a pornit mişcarea,şi la Banias (280 de kilometri nord-vest de Damasc). Autorităţile au procedat,totodată, la zeci de arestări.

Uniimartori au declarat că forţele de securitate au deschis, în mai multe rânduri,focul asupra protestatarilor, în timp ce autorităţile au imputat aceste tiruriunor "bande criminale".


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-09-08
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...