2017-01-23 10:25


Cel puţin 60 de morţi şi 90 de răniţi, în cutremurul din Myanmar

 |  13:57
Cel puţin 60 de morţi şi 90 de răniţi, în cutremurul din Myanmar

Cutremurul cu magnitudinea 6,8, care a afectat estulMyanmarului joi seară şi care a fost resimţit în toată peninsula indochineză şiîn China, a provocat moartea a cel puţin 60 de persoane şi rănirea altor 90 înţară, a declarat, vineri, un oficial birman.

Seismul s-aprodus în apropiere de graniţa Myanmarului cu Thailanda şi Laos, o zonămuntoasă unde se ajunge cu dificultate, dar unde are loc un comerţtransfrontalier foarte activ.

El a fostdeosebit de violent în comunele situate între oraşele Tachilek şi Kengtung, deunde provin deocamdată toate victimele birmane.

Bilanţul în Myanmar s-aridicat la peste 74 de morţi şi aproximativ 110 răniţi în cinci comunedistincte, între care Tarlay şi Mine Lin, cel mai grav afectate, a declarat osursă birmană sub acoperirea anonimatului.

"Drumurilesunt închise. Potrivit informaţiilor noastre, peste 130 de clădiri s-auprăbuşit", a afirmat sursa citată, exprimându-şi temerea că bilanţul s-arputea agrava şi mai mult, în condiţiile în care anumite zone erau în continuareinaccesibile vineri, la prânz.

ÎnThailanda, o femeie în vârstă de 52 de ani a murit în districtul Mae Sai, înapropierea frontierei, potrivit poliţiei locale.

Epicentrulseismului, care s-a produs la o adâncime de aproximativ zece kilometri, a fostlocalizat de institutul de geofizică american (USGS) în apropierea frontierelorcu Thailanda şi Laos, la 90 de kilometri nord de oraşul thailandez Chiang Rai,pe teritoriul Myanmarului.

Chris Herink,director în Myanmar al organizaţiei umanitare World Vision, care dispune deaproximativ 30 de angajaţi în regiunea afectată, a declarat că replicilecontinuau în cursul dimineţii.

"Mulţioameni se refugiază în afara casei", a afirmat el, într-o convorbiretelefonică de la Rangoon,vineri dimineaţă.

"Nu mise pare că s-au produs distrugeri catastrofale de infrastructuri, deşi multeclădiri sunt fisurate (...). Dar zonele rurale reprezintă surse deîngrijorare", a adăugat el.

Cutremurul afost resimţit pe o suprafaţă foarte extinsă, provocând scene de panică, deşidoar Myanmarul şi Thailanda au menţionat pagube materiale şi victime.

Cutremurul afost resimţit în imobile înalte din Bangkok, la Naypyidaw, capitala birmană,situată la mai multe sute de kilometri mai la sud, şi în Mandalay, precum şi înVientiane, capitala Laosului.

În Vietnam,cutremurul a fost resimţit la Hanoi,dar şi în mai multe localităţi din nord.

"Maimulte clădiri mari s-au clătinat în nordul Vietnamului şi la Hanoi, iar acest lucru a provocat o anumităpanică în rândul populaţiei", a precizat Le Huy Minh, director adjunct alInstitutului Naţional de Geofizică.

"Opanică puternică s-a instalat în rândul locuitorilor", a declarat NguyenThai Son, un expert de la acest institut aflat la Dien Bien Phu, mic oraş dinnord-vestul ţării, la 350 de kilometri de epicentru.

Postulnaţional de radio din Chinaa confirmat că seismul a fost resimţit în provincia Yunnan. El a provocat fisuri în case şişcoli, iar numeroşi locuitori au petrecut noaptea afară, de teama unor replici.

Cutremurul aavut loc la 13 zile după cel care a declanşat în Japonia un tsunamidistrugător, soldat în total cu 27.000 de morţi şi dispăruţi, potrivitultimului bilanţ.

Dar nu afost emis niciun aviz de alertă de tsunami, cutremurul producându-se mult îninteriorul ţării, pentru a putea declanşa un val uriaş.

Myanmarul şiJaponia se află pe plăci tectonice diferite şi cele două cutremure nu suntprobabil legate între ele.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-10-31Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image