2017-01-21 10:35

ULTIMA ORA


Cel puţin şase morţi, în urma naufragiului unei nave italiene de croazieră

 |  10:07
Cel puţin şase morţi, în urma naufragiului unei nave italiene de croazieră

Cel puţin şase persoane au murit în noaptea de vineri spre sâmbătă, după ce un pachebot italian cu peste 4.000 de persoane la bord a naufragiat la sud de Toscana, anunţă presa italiană.

Un bilanţ anterior anunţa doi morţi.

Costa Concordia, care efectua o croazieră pe Mediterana, a naufragiat vineri seara pe un banc de nisip în apropiere de Insula Giglio, la sud de Toscana, având la bord 4.231 de persoane, între care numeroşi srăini, dintre care majoritatea au fost evacuate, potrivit Pazei de Coastă.

Primarul localităţii la nivelul căreia a naufragiat nava de croazieră Costa Concordia a declarat că se teme că bilanţul ar putea creşte, deoarece operaţiunile de evacuare a ultimilor pasageri şi membri ai echipajului, aflaţi încă la bord, ar putea întâmpina dificultăţi, potrivit agenţiei italiene ANSA.

De asemenea, mai multe persoane au fost rănite, dintre două grav, potrivit presei italiene.

La bordul navei se aflau aproxiamtiv 1.000 de pasageri italieni, circa 500 de germani şi aproximativ 160 de francezi, a anunţat armatorul, care nu a furnizat alte detalii asupra cetăţeniei persoanelor de pe navă.

Aproxiamtiv 200 de persoane se aflau în continuare la bordul pachebotului, către ora 2.30 GMT (4.30, ora României), a declarat Giuseppe Linardi, prefectul oraşului vecin, Grosseto.

"Către ora (locală) 20.00 (22.00, ora României), (nava) Costa Concordia, cu o lungime de 290 de metri a început să ia apă la bord şi s-a aplecat pe o parte la un unghi de 20 de grade", se arată într-un comunicat al Pazei de Coastă.

Armatorul Costa Crociere a precizat într-un comunicat că nava transporta 3.200 de pasageri şi aproximativ 1.000 de membri ai echipajului şi că aceasta a pornit "din Savone într-o croazieră pe Marea Mediterană, cu escale prevăzute la Civitavecchia, Palermo, Cagliari, Plama de Majorca, Barcelona, Marislia şi (înapoi) la Savone".

Unităţi ale Pazei de Coastă şi alte nave, în special feriboturi care asigură legătura între coasta toscană şi Insula Giglio, s-au mobilizat în zonă pentru a participa la evacuarea pasagerilor şi echipajului.

Salvatorii sunt coordonaţi de Căpitănia Portului Santo Stefano şi carabinieri.

"Suntem în plină situaţie de urgenţă", i-a informat primarul din Giglio Sergio Ortelli pe jurnalişti, ocupat cu pregătirea insulei în vederea găzduirii a câteva mii de persoane.

Luciano Castro, un martor, a declarat pentru agenţia Ansa că spre ora locală 21.30 (22.30, ora României), pasagerii "tocmai luau cina, când lumina s-a stins, s-a auzit o izbitură, iar apoi un zgomot puternic, după care tacâmurile au căzut pe jos".

Potrivit acestui martor, o femeie însărcinată a început să ţipe, iar copiii să plângă. Când a revenit lumina, comandantul a anunţat o pană la generatorul elecric şi a promis o reparaţie rapidă.

Însă pasagerii şi-au dat seama că nava se înclină pe o parte, după care echipajul a invitat toată lumea să îşi pună vestele de salvare şi să iasă pe punte, în sectorul şalupelor.

Ulterior s-a dat ordinul ca nava să fie părăsită, marcat cu şapte sunete de clopot scurte şi unul lung, potrivit martorului.

Un alt pasager, Mara Parmegiani, o jurnalistă, a descris "scene demne de Titanic", în care a avut loc o busculadă între persoanele evacuate, ţipete şi plânsete. (Mediafax)


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-01-14

TAGURI: costa concordia, morti, naufragiu, croaziera



Comenteaza pe facebook




Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image