2019-03-24 03:27


China ar fi oferit arme regimului Gaddafi

 |  09:44
China ar fi oferit arme regimului Gaddafi

China ar fi oferit armament regimului colonelului Muammar Gaddafi în luna iulie, în ciuda opoziției ONU. Negocierile livrarii lor ar fi avut loc prin intermediul Algeriei și Africii de Sud.

La sfârșitul lunii iulie, ignorând sancțiunile ONU, companii de armament chineze, controlate de stat, intenționau să încheie contracte de vânzare cu Libia pentru o sumă estimată la 200 milioane de dolari.

Nu există confirmări certe că armamantul a fost livrat, dar lideri ai Consiliului Național de Tranziție (CNT) susțin că au documente care argumentează colaborarea dintre China, Algeria și Africa de Sud pe acestă temă.

„Sunt aproape sigur că aceste arme au ajuns și că au fost utilizate împotriva poporului nostru”, a afirmat Omar Hariri, însărcinatul cu afaceri militare în cadrul CNT, după ce a examinat documentele găsite într-o groapã de gunoi în cartierul Bab Akkarah din Tripoli.

Consilieri militari de rang înalt ai regimului lui Gaddafi s-au deplasat la mijlocul lunii iulie la Beijing, unde s-au întâlnit cu responsabili ai societăților China North Industries Corp. (Norinco), China National Precision Machinery Import & Export Corp. (CPMIC) și China XinXing Import & Export Corp. Chinezii le-ar fi oferit întregul stoc de armament și chiar le-ar fi propus să fabrice dacă este nevoie, potrivit Agerpers.

Partea chineză a insistat pentru păstrarea discreției și a indicat ca aceste „contracte să fie stabilite cu Algeria sau Africa de Sud, țări cu care China a lucrat deja”. Firmele chineze ar fi indicat că o mare parte din armament se afla deja în Algeria și putea fi transportat ușor peste frontieră.

Negocierea s-ar fi axat pe livrarea de camioane lansatoare de rachete și de rachete anti-tanc. Chinezii ar mai fi oferit rachete sol-aer QW-18, comparabile cu modelul Stinger american, capabile sã doboare avioane la joasă altitudine.

La Paris, ministrul adjunct de externe chinez, Zhai Jun, a cerut reprezentantului CNT să „garanteze în mod real interesele întreprinderilor chineze în Libia”. China este singurul membru permanent al Consiliul de Securitate al ONU care nu a recunoscut oficial CNT și deși, intenționează să ia parte la reconstrucţia a Libiei, CNT-ul refuză să colaboreze cu Beijingul.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-03-19

TAGURI: China, Libia, armament, ONU
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...