2018-11-19 07:12


China propune consultări de urgenţă în legătură cu Coreea de Nord

 |  12:25
China propune consultări de urgenţă în legătură cu Coreea de Nord

China a propusduminică organizarea unei runde de consultări de urgenţă între ţările implicateîn negocierile privind programul nuclear nord-coreean (cele două Corei, StateleUnite, Japonia, Rusia şi China),relatează AFP.

China"propune convocarea de consultări de urgenţă între şefii delegaţiilor lanegocierile multipartite, la începutul lunii decembrie, la Beijing, pentru unschimb de puncte de vedere asupra subiectelor care provoacă preocupareacum", a declarat Wu Dawei, şeful delegaţiei chineze la negocieri.

"Comunitateainternaţională - în special partenerii de negociere - este profundîngrijorată" din cauza tensiunilor din Peninsula Coreeană, a adăugat Wu.

Coreeade Nord a bombardat, marţi, o insulă locuită sud-coreeană, provocând moartea apatru persoane.

Wua precizat că anunţul nu implică reluarea negocierilor începute în 2003, darblocate după retragerea Phenianului, în aprilie 2009.

Presaoficială chineză de duminică a anunţat şi apropiata vizită la Beijing a unui înalt oficial nord-coreean.Conform agenţiei China Nouă, Choe Thae-Bok, preşedintele Adunării supreme apoporului şi consilier apropiat al liderului Kim Jong-Il, va ajunge în China marţi,pentru o vizită oficială care se va încheia la 4 decembrie.

China, singurulaliat important al Coreei de Nord, nu a condamnat tirul de artilerie de marţi,exprimându-şi numai "regretul pentru pierderile umane", în timp ceministrul chinez de Externe, Yang Jiechi, şi-a amânat o vizită la Seulprogramată pentru sfârşitul acestei săptămâni.

Coreeade Sud şi Statele Unite au început duminică manevre comune în Marea Galbenă,despre care Phenianul consideră că pot avea "consecinţeimprevizibile".


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638949-05-23
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...