2017-01-22 05:46

ULTIMA ORA


Cioloş: În privinţa Schengen, România îşi apără poziţia demn, dar contează şi echilibrul

 |  12:36
Cioloş: În privinţa Schengen, România îşi apără poziţia demn, dar contează şi echilibrul

Realitateatehnică este cel mai bun aliat al României în cazul aderării la Schengen, însă,"din păcate" nu şi cea politică, în acest context apărarea cu"fruntea sus" a unei poziţii "în care crede" fiind oatitudine "demnă", a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, comisaruleuropean Dacian Cioloş.

"Celmai bun aliat al României în cazul aderării la Schengen este realitateatehnică. Nu şi cea politică, din păcate. Pe fond, România si-a respectatobligaţiile în legătura cu pregătirea aderării la Schengen. Poziţia sa demnă înaceasta privinţă este, deci, una bazată pe fapte şi mă bucur că, atunci cândeste convinsă de dreptatea sa, România învaţă şi să spună «nu», respectiv săîşi apere cu fruntea sus o poziţie în care crede", a declarat comisaruleuropean.

Cioloşa mai spus că, dincolo de această atitudine, echilibrul poziţiei româneştirămâne la fel de important, având în vedere că "statele membre ale UniuniiEuropene sunt parteneri «în eternitate» ai României".

"Lafel de important este şi echilibrul poziţiei româneşti: statele membre aleUniunii Europene sunt parteneri «în eternitate» ai României şi orice diferenţăpolitică trebuie armonizată sau asumată cu toleranţă şi generozitatereciprocă", a subliniat Cioloş.

Comisaruleuropean a mai spus că "România trebuie să continue să îşi susţină cuargumente tehnice cauza şi este decizia sa dacă acceptă şi o discuţie mai largăîn legătură cu criterii care depăşesc acquis-ul Schengen", reamintind că"decizia de acceptare de noi state membre în spaţiul Schengen se ia decătre Consiliul Uniunii Europene în unanimitate", deci căutarea alianţeloreste o soluţie care "nu se pune câtă vreme un număr de state se opun".

Cioloşa remarcat că dreptul de liberă circulaţie al cetăţenilor români în UE"doar cu buletinul" este o realitate şi nu este afectat de statutulsau nu de stat Schengen al României, marii beneficiari ai Schengen-ului fiind,în fapt, "cetăţenii statelor non-UE".

"Dreptulla libera circulaţie a românilor în Uniunea Europeană, doar cu buletinul,există deja şi el nu este afectat de statutul de stat Schengen al României.Schengen înseamnă doar că nu se mai controlează actul de identitate lafrontierele interne ale Uniunii şi, în contrapartidă, se întăreşte controlul lafrontierele externe. Cel mai mult beneficiază de Schengen cetăţenii statelornon-UE care, odată intraţi în Schengen, nu mai sunt controlaţi atunci cândcirculă în UE. Controlul pentru cetăţenii UE la frontierele interne este osimplă formalitate. Mai mult, nu uitaţi că ţări precum Marea Britanie nu suntîn Schengen, din proprie alegere. Un german care merge în Marea Britanie estecontrolat la frontiera britanică şi asta nu înseamnă că nu are un drept sacrosanctla libera circulaţie în interiorul Uniunii, la fel ca un român astăzi", amai declarat, comisarul european al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Cioloşspune că această nu este o interpretare de genul "strugurii suntacri" şi se declară nedumerit că "opinia publică şi chiar clasapolitica dramatizează excesiv această obligaţie a României".

"Nuvreau să credeţi că spun că strugurii sunt acri: este util şi important caRomânia să intre în Schengen, însă observ cu nedumerire că opinia publică şichiar clasa politică dramatizează excesiv această obligaţie a României, care epusa pe un fel de picior de egalitate cu aderarea la UE din 2007", a maispus comisarul european Dacian Cioloş.

Înaltuldemnitar european a fost întrebat ce poate face, în ce direcţie ar trebui să seconcentreze şi unde trebuie să-şi caute aliaţi România ca să infrânga reticenţaoficială din UE faţă de dorinţa sa de aderare la spaţiul Schengen.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639233-12-04Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image