2017-01-21 15:24

ULTIMA ORA


Circa 2 milioane de femei „dispar” anual

 |  11:48
Circa 2 milioane de femei „dispar” anual

Un raport al Bancii Mondiale (BM), privind egalitatea de şanse dintre femei şi bărbaţi, avertizează asupra feticidului în rândul copiilor de sex feminin practicat din Caucaz până în Balcanii occidentali.

Conform raportului BM jumătate de milion de fete, sub cinci ani, mor victime ale discriminării în familiile sărace, care dedică resursele creşterii băieţilor, pe lângă faptul că anual se practică peste un milion şi jumătate de avorturi selective în rândul copiilor de sex feminin.

Ecografiile pentru a detecta sexul copilului au fost interzise în China, India şi Coreea de Sud, zonele de proviență a aceastei odioase practici. Totuși, feticidul în rândul copiilor de sex feminin în China a crescut la peste jumătate de milion în 2008, îar în India a scăzut ușor, acum înregistrându-se cazuri în centrul şi sudul ţării, după ce anterior practica era des întâlnită în nord. Raportul BM indică datele cele mai alarmante pentru regiunea Europei şi Asiei Centrale - mai concret Balcanii occidentali şi republicile caucaziene, unde s-au dublat cazurile de avort ajungând, de la 7.000 în 1990, la 14.000 în 2008.  Anual circa 4 milioane de femei mor la vârsta reproductivă( între 15 şi 49 de ani). În Afganistan, Ciad, Guineea-Bissau, Liberia, Mali, Niger, Sierra Leone şi Somalia, o femeie din 25 moare din cauza complicaţiilor la naştere, iar o mare parte rămân cu probleme iremediabile de sănătate.  Raportul BM indică totuși şi avansuri în egalitatea de şanse dintre bărbaţi şi femei în ultima jumătate de secol, la scară globală, femeile dovedindu-se mai longevive. În 2007, speranţa medie de viaţă era de 71 de ani la femei, faţă de 67 la bărbaţi. În anumite ţări în curs de dezvoltare speranţa de viaţă a femeii a crescut cu 25 de ani, în parte datorită scăderii natalităţii.

Progresele sunt spectaculoase în privinţa educaţiei. Există practic egalitate între fete şi băieţi în învăţământul primar şi secundar, iar în privinţa celui universitar există mai multe femei decât bărbaţi în 60 de ţări. Marocul a făcut progrese uriașe în şcolarizarea fetelor, de la 58% în 1997 ajungând la 88% în 2008. Deși există încă diferenţe mari salariale, cu o medie de peste 20%, mai ales în Orientul Mijlociu şi nordul Africii, peste 500 de milioane de femei s-au integrat în piaţa muncii, de la agricultură şi până la şefia statului. În 2008, femeile constituiau 40%  din totalul forţei de muncă, potrivit Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-10-02

TAGURI: Banca Mondială, avort, ecografie, Caucaz, femei, Balcani, India, ChinaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image