2016-12-04 12:37

ULTIMA ORA


Circa 400 de deţinuţi şi-au cusut gura în Kârgâzstan

 |  10:17
Circa 400 de deţinuţi şi-au cusut gura în Kârgâzstan

Avocatul poporului din Kârgâzstan, Tursubek Akun, a precizat că aproximativ 400 de deţinuţi şi-au cusut gura pentru a protesta faţă de relele tratamente primite. Aceștia iau parte la o grevă a foamei în masă declanşată în aproape toate penitenciarele din fostă republică sovietică.

La închisoarea nr.1 din capitala ţării Bişkek, deținuții au dat foc la saltele, iar unii dintre ei şi-au tăiat venele, în momentul unei revolte izbucnite cu ocazia unei inspecţii de rutină la mijlocul lunii ianuarie.

Spiritele s-au calmat puţin după ce autorităţile au mobilizat comandouri de trupe speciale pentru restabilirea ordinii, însă circa 30 de deţinuţi şi cinci angajaţi din cadrul sistemului penitenciar din Kârgâzstan au fost răniţi în timpul raidului.

Doar circa 260 de deţinuţi din închisoarea nr.1 din Bişkek din cei 1300 acceptă hrana. De mai bine de o săptămână, în aproape toate penitenciarele şi locurile de detenţie din această republică central-asiatică, a fost declanşată greva foamei în semn de solidaritate cu deţinuţii de la închisoarea din Bişkek. Aceștia cer administraţiilor penitenciarele să le fie acordată permisiunea de a comunica în spaţii amenajate special în acest sens şi dreptul la liberă mişcare pe teritoriul penitenciarelor.

'Ei vor, ca înainte, să circule pe la etaje, să-şi bată joc de unii deţinuţi şi de personal. Aşa ceva nu se va mai întâmpla. Nu au decât să-şi coasă toţi gurile', a declarat directorul sistemului de penitenciare Şeişenbek Baizakov. Protestul ar fi fost motivat de relele tratamente la care sunt supuşi deţinuţii în închisori şi de limitarea vizitelor din partea rudelor acestora, avertizează militanţii pentru drepturile omului din Kârgâzstan, potrivit Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-05-09

TAGURI: Kârgâzstan, deținuți, protestComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image

Citeste si...

S-a aprobat reducerea pedepsei pentru deținuții care stau în condiții precare Guvernul a adoptat, miercuri, proiectul de lege prin care se acorda o compensare persoanelor care... 23 Noi 2016 | (1)
SUA. Protestul elevilor Sute de elevi de liceu, unii fără a avea măcar vârsta necesară pentru a vota, au protestat... 15 Noi 2016 | (0)