2019-03-20 11:50


CNA a interzis difuzarea la TV a imaginilor de la locul unor tragedii - sinucideri, crime şi mutilări

 |  18:29
CNA a interzis difuzarea la TV a imaginilor de la locul unor tragedii - sinucideri, crime şi mutilări

CNA adecis, marţi, să interzică difuzarea pe posturile de televiziune a imaginilorde la locul tragediilor - sinucideri, crime şi mutilări -, dar şi a imaginilorcare arată suferinţa familiilor victimelor.

În modconcret, Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, în şedinţa demarţi, să completeze articolul 17 din Codul de reglementare al conţinutuluiaudiovizual, care prevede că "Înintervalul orar 6.00 - 22.00 nu pot fi difuzate programe, altele decâtproducţiile audiovizuale de ficţiune, care conţin descrieri ori reconstituiriale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale oripractici oculte".

În plus, CNA a decis să adauge un alineat noula acest articol, prin care posturile de televiziune nu mai pot difuza imaginide la locul tragediilor precum sinuciderile, crimele şi mutilările, dar niciimagini prin care este prezentată suferinţa familiilor victimelor.

"CNA acompletat Codul audiovizual în sensul interzicerii difuzării de imagini de lalocul tragediei, atunci când e vorba de sinucideri, crime şi mutilări. Deasemenea, nu se vor difuza imagini care arată suferinţa familiilor victimelor.În acest fel protejăm demnitatea şi imaginea victimei şi a familiei, mai alesatunci când este vorba de un copil sau de un adolescent", a declaratRăsvan Popescu, preşedintele CNA, după votul Consiliului.

Decizia afost luată cu şapte voturi "pentru" (Attila Szasz, Narcisa Iorga, DanGrigore, Ioan Onisei, Răsvan Popescu, Cristina Trepcea şi Mihai Mălaimare) şiunul "împotrivă" - Gelu Trandafir. Trandafir a precizat că textulactual din Codul audiovizual este acoperitor în astfel de situaţii (sinucideri,crime, mutilări), însă trebuie aplicat ferm de către CNA atunci cândradiodifuzorii încalcă legislaţia audiovizualului.

Decizialuată marţi de CNA vine după ce, pe 16 iunie, CNA a amendat Kanal D, Antena 1şi Pro TV, cu câte 10.000 de lei, dar şi Prima TV, B1 TV, Antena 3 şi RealitateaTV, cu câte 5.000 de lei şi a somat public TVR 1, pentru difuzarea unor seriide materiale care se refereau la sinuciderile în rândul minorilor.

"CNA astabilit o serie de sancţiuni în cazul difuzării unei serii de materiale peaproape toate posturile, care se referă la sinuciderile în rândul minorilorînregistrate în ultima perioadă. Diferenţierea care s-a făcut pleacă de lasancţiunile precedente în cazul Mădălina Manole, în care tot aşa s-au difuzatdetalii legate de tehnica de sinucidere. Important pentru Consiliu a fost sădea un semnal că nu va tolera acest mod de mediatizare, în detaliu, a acestorcazuri de sinucidere, care pot da idei şi altor adolescenţi care au aceleaşiprobleme", a spus atunci Răsvan Popescu.

Tot atunci,Răsvan Popescu a mai spus că într-una din şedinţele viitoare ale CNA va existao dezbatere în jurul unei propuneri de modificare a Codului de reglementare aconţinutului audiovizual, care ar putea înăspri condiţiile de difuzare aştirilor privind sinuciderile în rândul minorilor. De altfel, această decizie afost luată la propunerea Cristinei Trepcea, membru al CNA, care a susţinut înmai multe şedinţe ale CNA că sinuciderile minorilor nu ar mai trebui să facăobiectul unor ştiri difuzate de radiodifuzori.

"Credcă se vede că avem de-a face cu un fenomen. Psihologii americani şi francezivorbesc despre aspectul de epidemie, molimă, pe care sinuciderileadolescenţilor le îmbracă (...) Eu cred că trebuie să facem ceva mult mai ferm(decât nişte amenzi sau o recomandare către radiodifuzori, n.r.). Este osituaţie disperată şi eu cred că cere măsuri disperate. Am văzut că detaliilefurnizate de poveştile prezentate la ştiri au fost suficient de interesantepentru tinerii aflaţi în situaţiile evidente de derută, încât ei au copiatmodul de operare, unii au reuşit să-şi ia viaţa, alţii au reuşit să fie opriţi.Eu propun o dezbatere publică, cu toţi oamenii care ar avea ceva de spus,psihologi, sociologi, oameni de la Ministerul Sănătăţii", a spus CristinaTrepcea în şedinţa CNA din 16 iunie.

Ea a maispus atunci că vrea să mai propună ceva care cu siguranţă o să-i facă pemembrii CNA "antipatici în faţa producătorilor de ştiri deteleviziune". "Propun ca, în interesul superior al copilului,sinuciderile minorilor, sinuciderile în general să nu fie prezentate ca ştiricu imagini filmate. Nu vor fi prezentate detalii de niciun fel în programele deştiri. Dezbaterile pe marginea sinuciderile vor fi făcute cu responsabilitate,cu participarea specialiştilor şi fără prezentarea de imagini cu victime sau cufamiliile acestora (...) Orice fel de detaliu privind victimele sau familiileacestora nu constituie ştire", a mai spus atunci Trepcea.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-06-09
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...