2017-01-24 07:13


CNSAS cere Curţii de Apel Bucureşti să constate că scriitorul Ioan Groşan a colaborat cu Securitatea

 |  11:33
CNSAS cere Curţii de Apel Bucureşti să constate că scriitorul Ioan Groşan a colaborat cu Securitatea

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii(CNSAS) cere Curţii de Apel Bucureşti să constate calitatea de colaborator alfostei Securităţi a scriitorului Ioan Groşan, membru în conducerea UniuniiScriitorilor, primul termen al procesului fiind stabilit pentru 21 februarie.

Solicitarea CNSAS a fost înregistrată la Secţia de Contencios Administrativa Curţii de Apel Bucureşti în 24 decembrie 2010.

Primul termen în acest proces a fost stabilit pentru 21 februarie.

Potrivit CNSAS, Ioan Groşan a fost recrutat la 10 mai 1974, în biroulofiţerului de contrainformaţii militare din cadrul UM 01295, unde-şi satisfăceastagiul militar, el primind atunci numele conspirativ de informator "RaduGreceanu",

La acea dată scriitorul a semnat un angajament, care nu s-a păstrat însă ladosar. În 1978, după absolvirea facultăţii, Groşan a fost repartizat ca profesorde limba şi literatura română la o şcoală generală din Bucureşti. Mai mulţiofiţeri de Securitate au încercat să-l contacteze, dar Groşan a refuzatcolaborarea şi a fost abandonat în reţea la 30 decembrie 1978, scrie"Adevărul".

CNSAS acuză încălcarea dreptului la viaţă privată, în cazul unei noteinformative olografe, furnizată de Groşan la data de 16 decembrie 1974,referitoare la conferenţiarul "M.".

"Cu privire la conferenţiarul M., care predă filosofia şi ţineseminarii la studenţii din anul I...propagă idei care nu ţin de specificulobiectului de predare şi care sunt cu totul în afara moralei şi a eticiicomuniste", potrivit notei informative în baza căreia securiştii au făcuto informare către partid, iar cadrul didactic a fost sancţionat de "organuljudeţean de partid", scrie cotidianului citat.

Contactat de "Adevărul", Ioan Groşan nu a recunoscut existenţaacelei note din 16 decembrie 1974, spunând că şi-a văzut dosarul la CNSAS, darcă acel document nu era acolo.

De altfel, Groşan a negat că ar fi avut un profesor al cărui nume săînceapă cu "M.".

În 1989, securiştii au reluat contactarea scriitorului în scopul încadrăriiinformative a unui angajat de la postul de radio "Europa Liberă".

Potrivit CNSAS, el ar fi declarat că "a mai avut anterior, în timpulfacultăţii, contacte cu organele de securitate, dar că după absolvire şirepartizarea în Bucureşti, a întrerupt aceste legături. Nu doreşte să fie numit«informator», dar doreşte şi acceptă în continuare un dialog cu organele desecuritate", mai scrie "Adevărul".

Imaginea 1/1


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-07-12Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image