2018-12-18 14:01


Coaliţia mandatează Guvernul să îşi angajeze răspunderea pentru limitarea salariilor la profesori

 |  14:17
Coaliţia mandatează Guvernul să îşi angajeze răspunderea pentru limitarea salariilor la profesori

Coaliţia a decis, în şedinţa de luni, să mandatezeGuvernul să îşi angajeze răspunderea în Parlament pentru proiectul legii carelimitează creşterile salariale pentru profesori, au declarat surse oficiale.

Guvernul aanunţat, săptămâna trecută, că va promova în Parlament, posibil prin angajarearăspunderii, un proiect de act normativ care să plafoneze majorarea salariilorpentru profesori, considerând că economia nu poate suporta la acest moment ocreştere salarială de 50%.

Surse oficiale au declarat atuncică Executivul ia în calcul angajarea răspunderii pentru proiectul de legeprivind uniformizarea salarizării în învăţământ pe considerentul că asupraacestor drepturi salariale nu se poate interveni prin ordonanţă de urgenţă,după ce CC a declarat neconstituţional un act similar al Guvernului Tăriceanu.

La sfârşitulanului 2008, Guvernul Tăriceanu a emis o ordonanţă de urgenţă care amânatermenul de intrare în vigoare a Legii de majorare a salariilor în învăţământcu 50% şi stabilea un nivel de majorare de 17%. Actul normativ a fost însădeclarat drept neconstituţional la Curtea Constituţională, cu argumentul căamânarea creşterii salariilor profesorilor afectează drepturi fundamentale,respectiv dreptul la muncă, la protecţia socială a muncii şi la un nivel detrai decent.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, adeclarat vineri că social-democraţii vor depune o plângere penală pentrunerespectarea unor hotărâri judecătoreşti, dacă Guvernul va promova o lege caresă plafoneze creşterile salariale pentru profesori şi îşi va angaja răspundereapentru ea.

Documentulpregătit de Guvern sub forma unui proiect de lege privind salarizarea în acestan a personalului didactic şi didactic auxiliar din învăţământ conţine anexedetaliate privind salariile brute de încadrare pentru toate cadrele didacticeşi întregul personal auxiliar din învăţământul universitar şi celpreuniversitar şi prevede în mod distinct că acestea vor fi menţinute până la31 decembrie 2011.

"Princontractele colective de muncă sau acordurile colective de muncă şi contracteleindividuale de muncă nu pot fi negociate salarii sau alte drepturi în bani sauîn natură care excedează prevederile legii", se arată în actul normativ.

Documentulstabileşte totodată că personalul didactic şi didactic auxiliar din învăţământnu va primi sumele corespunzătoare premiului anual pentru anul 2010 şi niciprime de vacanţă, tichete de masă, tichete-cadou şi indemnizaţii la ieşirea lapensie, precum şi că munca suplimentară va fi compensată numai cu timp liber.

"Încălcareadispoziţiilor legii privind stabilirea salariului de bază individual şi acelorlalte drepturi, precum şi acordarea de drepturi fără respectareaprevederilor acesteia atrag, după caz, răspunderea disciplinară, materială saupenală a persoanelor vinovate", este stabilit în document.

FederaţiaSindicatelor Libere din Învăţământ susţine, în urma propunerii privindplafonarea salariilor cadrelor didactice, că se va adresa forurilorinternaţionale şi cere demisia premierului Emil Boc şi a ministrului Educaţiei,Daniel Funeriu, "pentru iresponsabilitatea de care dau dovadă".

Federaţiaprecizează că sunt 7.000 de hotărâri judecătoreşti irevocabile pentrureîncadrare potrivit Legii 221/2008 şi peste 50.000 de procese pe rol, iarnerecunoaşterea acestor reîncadrări pe posturi şi a majorărilor salarialeobţinute prin hotărâri irevocabile reprezintă o nerespectare a rolului pe careîl are un cadru didactic în educaţie.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-05-04
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...