2017-01-21 23:34

ULTIMA ORA


Codul Muncii: Disponibilizaţii colectiv au prioritate la reangajare o perioadă de 45 de zile

 |  16:05
Codul Muncii: Disponibilizaţii colectiv au prioritate la reangajare o perioadă de 45 de zile

Preşedintele UNPR, Marian Sârbu, a declarat, luni,că în cadrul discuţiilor din coaliţia guvernamentală s-a convenit ca în CodulMuncii să se prevadă că disponibilizaţii colectiv au prioritate la reangajare operioadă de 45 de zile.

Sârbu aafirmat că partidele din arcul guvernamental au acceptat varianta propusă deUNRP în ceea ce priveşte disponibilizările colective.

Astfel, varianta Codului Munciipe care Guvernul îşi va angaja răspunderea marţi în Parlament, va introduce operioadă de 45 de zile de la disponibilizarea colectivă în care angajatorul săfie obligat să angajeze aceleaşi persoane, pe aceleaşi posturi, fără concurssau perioadă de probă.

Variantainiţială propusă de Guvern dădea libertate angajatorulului, în cazuldisponibilizărilor colective, să reangajeze alte persoane pe posturilereînfiinţate.

"Sepune astfel o barieră în calea unor abuzuri patronale. Cred că este o măsură deprotecţie destul de rezonabilă", a spus Sârbu, referindu-se şi lanegocierile pe care UNPR le-a avut cu sindicatele pe această temă.

Potrivitpreşedintelui UNPR, coaliţia guvernamentală a acceptat, luni, şi menţinerea înCodul Muncii a articolului 237, referitor la negocierile colective, chiar dacăacesta este doar o trimitere la legea specială a negocierilor colective.

Sârbu aprecizat că articolul 237 va avea următorul conţinut: "Părţile,reprezentarea acestora şi procedura de negociere şi încheiere a contractelorcolective de muncă se stabilesc potrivit legii".

El amenţionat că acest articol trimite la Legea 130, a conctractelor colective,care este în vigoare, dar care ar trebui modificată, până la sfârşitul anului,prin negocieri între Guvern, sindicate şi patronate.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-04-06Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image