2017-01-24 07:10


Colapsul zonei euro ar putea surveni în zece zile

 |  07:37
Colapsul zonei euro ar putea surveni în zece zile

Un colaps al zonei euro ar putea avea loc în următoarele zece zile, fiind determinat de criza de lichidităţi cu care se confruntă băncile din cauza datoriilor de stat, potrivit economistului Wolfgang Munchau, editor Financial Times.

Conform lui Wolfgang Munchau, toţi liderii europeni au acţionat doar atunci când situaţia a devenit critică, iar austeritatea a fost singura opţiune rămasă în acele circumstanţe. Editorul Financial Times a subliniat că "am ajuns în punctul critic" și liderii euro trebuie să demonstreze până pe 9 decembrie că uniunea poate supravieţui. "Această erodare masivă a încrederii a distrus de asemenea şi strategia de salvare a zonei euro, elaborată în urmă cu numai o lună. (…) Dacă nu se întâmplă ceva foarte drastic, zona euro se poate destrăma foarte curând (...) Dacă liderii UE ar putea ajunge la un acord înainte de 9 decembrie, când are loc următorul Summit Euro, atunci uniunea monetară va supravieţui. Dacă nu, aceasta riscă un colaps violent“, a scris pe blog Wolfgang Munchau, potrivit realitatea.net. Editorul Financial Times propune o soluţie în trei paşi pentru criza actuală:

Primul pas presupune ca BCE să acorde împrumuturi băncilor, pentru a le asigura lichiditatea de care au nevoie, și să găsească o modalitate de a opri creşterea dobânzilor şi de a calma pieţele de obligaţiuni.

În al doilea pas, guvernele din zona euro trebuie să emită obligaţiuni comune, de "stabilitate".

Ultimul pas presupune înfiinţarea unei uniuni fiscale. “Zona euro are nevoie de o trezorerie, cu personal suficient, nu o de o coordonare ad hoc a Consiliului European, elaborată în timp ce oficialii servesc cafea şi desert“, a scris Munchau.

Perspectiva sumbră este confirmată și de agenţia de rating Moody's, care a avertizat că din cauza acestor datorii suverane, toate statele europene ar putea fi retrogradate, dar și de o serie de publicaţii şi experţi care şi-au anunţat îngrijorarea în ceea ce priveşte zona euro. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639266-04-23Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image