2017-01-18 22:58

ULTIMA ORA


Colocviu despre românii din Timoc, Morava şi sudul Dunării, la Gamzigrad, Serbia

 |  18:48
Colocviu despre românii din Timoc, Morava şi sudul Dunării, la Gamzigrad, Serbia

Un colocviu privind românii din Serbiade nord-est a avut loc, duminică, în staţiunea balneară Gamzigrad, situată în regiunea Valea Timocului, conform AgerPres.

Amfitrionul manifestării, membru marcant al Mişcării Democrate a Românilor din Serbia (MDRS), Melenko Stefanovici, a arătat că întâlnirea la care participă preşedinţii comitetelor judeţene ale acestui partid, s-au întâlnit cu scopul găsirii unor soluţii necesare păstrării unităţii celor peste 300.000 de români din regiunile Timoc, Morava şi sudul Dunării care trăiesc în 154 de sate şi alte 48 de localităţi cu populaţie mixtă.

''Ne îngrijorează faptul că, potrivit unor date statistice, la recensământul din octombrie 2011 s-au declarat români circa 10.000 de persoane. Asta înseamnă că puternica comunitate românească din acest spaţiu este decimată şi vulnerabilă. Tot din aceleaşi surse aflăm că au fost înregistraţi în jur de 100.000 de vlahi'', a precizat Stefanovici.

În opinia liderului românilor din Timoc, Morava şi sudul Dunării, situaţia este deosebit de delicată, mai ales că în ceea ce îi priveşte pe vlahi există două opţiuni - marea majoritate a acestora se consideră pro-sârbi, şi doar 10% dintre aceştia de origine latină.

''Trebuie să facem ceva, în următorii zeci ani suntem în pericol de a fi asimilaţi toţi cei care considerăm că suntem români. Demersurile noastre nu pot avea nici o şansă dacă nu vom fi sprijiniţi de Bucureşti'', a afirmat Stefanovici.

În context, el a arătat că ''reprezentanţii unor instituţii de stat din România continuă, din nu se ştie ce interese, să ignore influenţa MDRS asupra unităţii românilor din Serbia de nord-est şi să acorde sprijin acesteia pentru consolidarea minorităţii române care se confruntă cu o puternică criză de identitate''.

De aceeaşi părere a fost şi preşedintele MDRS, Dimitrie Crăciunovici, care a arătat că autorităţile de la Bucureşti se rezumă să monitorizeze şi să finanţeze doar activităţile vlahilor, multe dintre acestea fără vreun efect pozitiv asupra culturii şi spiritualităţii româneşti din Timoc, Morava şi sudul Dunării.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-09-09Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image