2019-02-16 05:28


Comisia Europeană a aprobat construcţia reactorealor nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă

 |  18:28
Comisia Europeană a aprobat construcţia reactorealor nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă

EnergoNuclear,compania care va construi reactoarele nucleare 3 şi 4 la centrala de laCernavodă, a primit, luni, avizul Comisiei Europene pentru derulareainvestiţiei, a declarat directorul general al Nuclearelectrica, PompiliuBudulan.

"Avizulfavorabil a fost transmis luni. Proiectul de la Cernavodă va duce la oinvestiţie de mai multe miliarde de euro şi la crearea unui număr important delocuri de muncă", a afirmat Budulan.

Documentaţiade notificare a investiţiei a fost transmisă Comisiei Europene în luna iunie aanului 2009, iar avizul favorabil reprezintă o condiţie pentru începerealucrărilor de construcţie a celor unităţi nucleare.

Construcţiacelor două unităţi nucleare, care vor cumula aproximativ 1.400 MW, va dublaputerea instalată în centrala de la Cernavodă, operată de compania de statNuclearelectrica. Investiţia este evaluată de autorităţile române la patrumiliarde de euro.

EnergoNucleareste controlată în proporţie de 51% de compania de stat Nuclearelectrica.Ceilalţi acţionari sunt RWE (Germania), Enel (Italia) şi GDF SUEZ (Franţa),fiecare având câte 9,15% din titluri, în timp ce ArcelorMittal România şiIberdrola deţin câte 6,2% din acţiuni. Un alt acţionar, CEZ (Cehia), care are9,15% din acţiuni, a decis să renunţe la proiect.

Centralade la Cernavodă asigură, cu două unităţi, aproximativ 18% din producţia deelectricitate la nivel naţional.

Nuclearelectricaeste deţinută de stat, prin intermediul Ministerului Economiei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638951-11-24
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiriSTARBAG
loading...