2016-12-03 06:41

ULTIMA ORA


Comisia Europeană a aprobat înfiinţarea abatoarelor mici

 |  16:33
Comisia Europeană a aprobat înfiinţarea abatoarelor mici

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Tanczos Barna a declarat că posibilitatea înfiinţării de abatoare mici, acordată printr-un ordin al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare (ANSV), reprezintă o şansă uriaşă pentru fermieri şi pentru crescătorii de animale. „Iniţiativa înfiinţării de abatoare mici a venit de la fermieri, dintr-o nevoie formulată de aceştia, şi, după lungi discuţii, ANSVA a trimis propunerea concretă la direcţia de specialitate de la nivelul Uniunii Europene care a aprobat-o”, a explicat Tanczos Barna, citat de Agerpres. Secretarul de stat a afirmat că înfiinţarea acestor abatoare reprezintă o şansă uriaşă pentru crescătorii de animale şi pentru fermieri de a-şi comercializa produsele, fără să apeleze la intermediari, la preţuri mai mici şi cu obţinere de profit. „Pentru crescătorii de animale şi în special pentru fermele mici şi medii este o şansă uriaşă de a aduce produsele tradiţionale sau produsele din carne la consumatori, pe un lanţ cât mai scurt, astfel încât intermediarii şi acei comercianţi care, practic, beneficiau de aceste produse, să nu mărească preţurile. Avatajele acestor abatoare mici, dacă sunt legate şi de capacităţi de procesare, sunt că în primul rând produsele realizate pe plan local ajung pe piaţa locală, în condiţii de siguranţă sanitar veterinară, preţurile sunt mai uşor controlabile şi marjele comerciale, diferenţele de profit ajung în buzunarul fermierilor, în buzunarul micilor procesatori şi nu în buzunarul proprietarilor marilor lanţuri de distribuţie”, a explicat Tanczos Barna. La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a salutat ordinul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare privind posibilitatea înfiinţării de abatoare mici. El a spus că această iniţiativa aparţine Consiliului Judeţean Harghita, care a început demersurile în anul 2008, în urma repetatelor sesizări ale crescătorile de animale pentru care principala problemă era lipsa din judeţ a abatoarelor sau a punctelor de tăiere. „Crescătorii de animale din judeţ preferau să vândă animalele vii, la preţuri scăzute, decât să meargă cu ele la abatoare din afara judeţului. (...) În plus, procesatorii luau din România sau din Ungaria carne obţinută industrial, a cărei calitate este net inferioară celei de la animalele crescute pe pajiştile noastre, pline de plante medicinale”, a afirmat Borboly Csaba.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-04-07



Comenteaza pe facebook




Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image