2017-01-21 02:17

ULTIMA ORA


Comisia Europeană somează Ungaria

 |  09:07
Comisia Europeană somează Ungaria

Autoritățile de la Bruxelles au decis luni să someze Ungaria în scopul de a-și rectifica legile sale controversate care asigură guvernului în exerciţiu controlul asupra Băncii Centrale. În caz contrar, Comisia Europeană promite sancţiuni și chiar sesizarea Curţii Europene de Justiţie.

'Trei scrisori de somare vor fi adresate' marţi sau miercuri guvernului ungar pentru a-i cere să-şi modifice 'în foarte scurt timp' legile referitoare la numirile în Banca Centrală, la statutul judecătorilor şi la autoritatea ungară a protecţiei datelor. Deja săptămâna trecută, executivul european avertizase Budapesta să opereze aceaste modificări.

Termenul acordat premierului Viktor Orban, pentru a se conforma acestei intervenţii, nu fusese încă stabilit luni seara, mai mulţi comisari propunând 'o lună', în timp ce alţii optau pentru mai puţin de '15 zile'.

Avertismentul Comisiei ar putea conduce la sesizarea Curţii Europene de Justiţie, după expirarea termenului impus prin somaţie, care este prima etapă a unei proceduri de infracţiune în legislaţia europeană.

Marţi, în cursul unei reuniuni a comisarilor europeni la Strasbourg, în timpul sesiunii Parlamentului European, decizia de a adresa aceste scrisori de somare va fi ratificată formal. Termenul acordat premierului Viktor Orban, pentru a executa dispoziţiile, se va decide în urma unei dezbateri pe care comisarii doresc să o ţină înainte de trimiterea scrisorilor. Reformele votate de parlamentul ungar constituie infracţiuni la dreptul comunitar, în special cele referitoare la independenţa Băncii Centrale, independenţa judecătorilor şi independenţa supervizorului naţional pentru protecţia datelor, potrivit unei analize a serviciilor juridice ale Comisiei Europene, informează Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-02-17

TAGURI: Comisia_Europeană, Ungaria, legiComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image