2017-01-19 19:13

ULTIMA ORA


Confederaţia Patronală din Industrie: Nu există niciun argument economic pentru scumpirea gazelor

 |  13:59
Confederaţia Patronală din Industrie: Nu există niciun argument economic pentru scumpirea gazelor

Reprezentanţii Confederaţiei Patronale dinIndustrie, Agricultură, Construcţii şi Servicii din România (CONPIROM) spun căo eventuală creştere a preţului la gaze naturale nu este justificată, încondiiţiile aprecierii leului în raport cu dolarul şi scăderii importurilor înurmătoarea perioadă.

"Nuexistă niciun temei care să impună creşterea preţului la gazele naturale.Afirmaţia noastră se bazează exclusiv pe argumente economico-financiare. Întrimestrele II şi III ponderea importului în coşul de gaze nu va depăşi 20%,iar furnizorii externi vor livra pe piaţă «gaze de vară» cu reduceri de preţsemnificative. Dacă avem în vedere şi aprecierea monedei naţionale faţă dedolar, care ieftineşte şi mai mult preţul de intrare la distribuitorii de gazenaturale, chiar nu există nicio raţiune pentru a majora preţul gazelor",se arată într-un comunicat al CONPIROM.

Directorulgeneral al E.ON Romania, Frank Hajdinjak a declarat în această săptămână că preţul gazelor de import va creşte înurma situaţiei din plan extern care a dus la scumpiereapetrolului, precizând, totodată, că distribuitorul a solicitat ANRE majorareapreţului gazelor naturale pentru consumatorul final, de la 1 aprilie.

Anterior,deputatul PSD Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrie şi Servicii dinCamera Deputaţilor, a declarat că distribuitoriide gaze naturale au solicitat creşterea preţurilor în trei trepte până în lunaseptembrie.

Primacreştere, de 5%, ar urma să fie aplicată la 1 aprilie, a doua, de 9%, la 1iulie, iar cea de-a treia, de 7%, la 1 septembrie.

"Nuputem să nu remarcăm că cei care solicită mai pregnant creşterea preţului lagaze sunt marile societăţi de distribuţie care au obligaţia de a asigura gazelenecesare populaţiei şi care în ani de criză au înregistrat creşteri de profit.Din calculele noastre rezultă că în lunile următoare, ca de altfel în fiecarean, consumul de gaze naturale al populaţiei va scădea, cu peste 30%", semenţionează în comunicatul CONPIROM.

CONPIROMprecizează că singura instituţie abilitată să emită decizii cu privire lapreţul gazelor este Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-10-31Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image