2019-03-18 18:08


Consecințele atentatelor de la 11 septembrie pentru sănătate

 |  22:30
Consecințele atentatelor de la 11 septembrie pentru sănătate

Evenimentele din 11 septembrie 2001 au avut efecte grave asupra sănătăţii, potrivit unui dosar publicat în The Lancet. Astfel, pompierii s-au îmbolnăvit de cancer, personalul de intervenție și salvare suferă de depresii sau au probleme respiratorii. În urma răspunsului la atacuri, în ţări ca Irak şi Afganistan, războiul a distrus infrastructurile de sănătate, potrivit Agerpres.

Cu ocazia comemorării a zece ani de la atentate, revista ştiinţifică britanică publică un întreg dosar pe acest subiect, care cuprinde studii, trei editoriale şi studii anexe.  Primul studiu, al cărui principal autor este dr David Prezant, responsabil medical la departamentul pompierilor din New York, vizează 9.853 pompieri care au intervenit după atentatele de la World Trade Center.  Printre aceştia au fost înregistrate 263 cazuri de cancer, faţă de 238 la populaţia generală similară. La pompierii care n-au fost expuşi direct condiţiilor de la locul atentatelor au fost constatate 135 cazuri, faţă de 161 la populaţia generală. Rata mai mică a cancerului faţă de populaţia generală se explică prin starea bună de sănătate a pompierilor şi prin faptul că fumează mai puţin.  Diferenţa de risc între pompierii expuşi direct şi ceilalţi este de 19%.  Potrivit autorilor studiului, asocierea între expunere şi cancer este „plauzibilă din punct de vedere biologic, pentru că anumite elemente cu potenţial de contaminare de la World Trade Center sunt carcinogeni cunoscuţi”. Expunerea la condiţiile menţionate poate duce la tulburări inflamatorii care favorizează cancerul.  Alţi cercetători, în frunte cu dr Juan Wisnivesky, de la Şcoala de medicină Mount Sinai din New York, au luat în considerare circa 27.000 persoane din cele 50.000 care au intervenit la locul atentatelor - poliţişti, pompieri, constructori, funcţionari municipali, constatând că aceştia continuau să aibă serioase probleme de sănătate fizică şi mentală: 28% sufereau de astm, 42% de sinuzită, 39% de reflux gastro-esofagian. Aproape jumătate din ei aveau capacităţile respiratorii diminuate, 28% sufereau de depresie, 32% de stres post-traumatic şi 21% de tulburări provocate de panică.  Cifrele au fost mai scăzute la poliţişti, mai obişnuiţi cu situaţiile de mare stres. 

Un studiu complementar arată ce efecte negative asupra sănătăţii au avut reacţiile guvernului american la atacuri - războaiele din Irak şi Afganistan. Se menţionează cei 1.568 militari americani ucişi în Afganistan, cei 4.408 din Irak, morţi la care se adaugă victimele din trupele de intervenţie ale Naţiunilor Unite. Studiul mai pomeneşte cei 8.832 civili afgani ucişi între 2007 şi 2010, zecile de mii de morţi din Irak, precum şi zecile de mii de militari răniţi în cele două ţări, fără a-i mai pune la socoteală pe cei atinşi de probleme psihiatrice la întoarcerea în SUA.  Accesul la lucrurile vitale a devenit foarte dificil: în Afganistan, 80% din locuitorii de la ţară beau apă contaminată, iar în Irak 25% din populaţie nu are acces la apă curată. Copiii suferă de malnutriţie, infrastructurile de sănătate sunt afectate sau distruse, iar cadrele medicale au fost ucise sau au fugit.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-02-14

TAGURI: World Trade Center, 11 septembrie, atentate
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...