2018-07-16 21:22


Consens politic în Macedonia

 |  12:21
Consens politic în Macedonia

Partidele politice din Macedonia au ajuns vineri la un acord ce pune capăt mai multor luni de impas politic şi unui boicot parlamentar al opoziţiei care ameninţau eforturile ţării de a adera la Uniunea Europeană şi NATO, informează Associated Press.

Printr-un acord mediat de oficiali ai UE, primul ministru conservator Nikola Gruevski şi şeful opoziţiei social-democrate Branko Crvenkovski au căzut de acord să organizeze alegeri locale pe 24 martie, iar pentru opoziţie să revină imediat în parlament.

Social-democraţii au boicotat parlamentul şi alegerile locale organizate de guvern pentru a cere alegeri generale anticipate. Disputa cu guvernul conservator a început la 24 decembrie în timpul unei dezbateri a bugetului marcată de ciocniri violente în interiorul şi în afara parlamentului între deputaţi şi susţinătorii lor. Trei parlamentari şi 11 poliţişti au fost răniţi.

Social-democraţii erau furioşi după ce parlamentarii lor au fost daţi afară de la dezbatere, unde i-au acuzat pe conservatorii la putere de irosire de ban public.

Richard Howitt, raportor pentru Macedonia în Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, a declarat că părţile vor purta discuţii asupra datei desfăşurării următoarelor alegeri parlamentare, programate în mod normal în 2015.

El a mai spus că acordul de vineri "este crucial pentru perspectiva europeană a acestei ţări".

Macedonia este candidat la aderarea la UE din 2005, dar nicio dată pentru negocieri oficiale nu a fost stabilită, în principal din cauza unei dispute asupra numelui ei cu Grecia vecină, aminteşte AP.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639873-11-17

TAGURI: Macedonia, consens, politic, partide

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Apa Nova