2018-12-11 02:42


Consiliul de Securitate al ONU condamă represiunile din Siria

 |  10:31
Consiliul de Securitate al ONU condamă represiunile din Siria

După mai multe zile de negocieri, Consiliul de Seciritate ONU a căzut de acord asupra unei rezoluţii prin care să condamne aceste acte de violenţă extremă.Cei 15 membri ai Consiliului au adoptat formal o rezoluţie care condamnă “numeroasele încălcări ale drepturilor omului şi utilizarea forţei împotriva civililor săvârşite de autorităţile siriene”şi au avertiyat că cei responsabili „vor fi traşi la răspndere.”

Tancurile armatei siriene au avansat rapid în centrul oraşului Hama, duminică, pentru a pune capăt unei saptămâni de prosteste antiguvernamentale. Armata a ajuns în centrul oraşului pentru a dizolva mitingurile îndreptate împotriva preşedintelui Bashar al-Assad. Grupurile care militează pentru drepturile omului susţin că cel puţin 140 de persoane au fost ucise începând de duminică, în principal în Hama, adăugând că numărul civilior morţi se ridică, din martie până azi, la aprope 1600.

Cei care au încercat să părăsescă Hama au fost forţaţi să se întoarcă, mulţi fiind ucişi. Există relatari despre grămezi de cadavre în diferite părţi ale oraşului, conform BBC. Cei care au reuşit să scape au descris situaţia ca fiind mai gravă decât cea de la sfârşitul anilor '80 când Hafez Assad, liderul precendent şi tatăl actualui preşedinte, a înăbuşit o răscolă lăsând cel puţin 10.000 de morţi. Protestatarii au fost inspiraţi de succesul revoluţiilor din Tunisia şi Egipt. Assad a promis reforme, dar a condamnat violenţa „bandelor criminale înarmate” susţinute de puteri străine.  Nu se poate cuantifica cu exactitate efectul intervenţiei armate deoarece accesul la evenimentele din Siria este sever restricţionat pentru jurnaliştii străini, iar informaţii ajung foarte greu peste graniţă. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-01-05
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...