2018-12-12 16:40


Creşterea salariilor în sectorul bugetar este condiţionată de noi reduceri de personal

 |  13:49
Creşterea salariilor în sectorul bugetar este condiţionată de noi reduceri de personal

Guvernul consideră că există spaţiu fiscal pentru creşterea salariilor din sectorul public, dar o majorare ar trebui operată numai după o nouă reducere a numărului angajaţiilor bugetari, consideră şeful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by, Jeffrey Franks.

"Guvernul va lua o decizie referitor la cât de mare va fi creşterea (salariilor bugetarilor -n.r.) sau momentul în care va fi adoptată. Nu ar fi înţelept nici din partea mea, nici din partea lor, să spunem în acest moment care va fi decizia. Din punctul lor de vedere (al Guvernului - n.r.) există spaţiu pentru crepterea salariilor, dar trebuie să aşteptăm până la acel moment pentru a fi siguri. Creşterea salariilor poate avea loc doar dacă există un număr satisfăcător de angajaţi în sistemul bugetar. Există încă o supraangajare în sectorul public", a spus Franks.

El a arătat că veniturile fiscale sunt în concordanţă cu nivelurile anticipate, în timp ce cheltuielile au fost menţinute sub control strâns datorită eforturilor continue de raţionalizare şi reducerii numărului de angajaţi, informează Mediafax.

"Aceste eforturi ar putea crea spaţiu pentru o modestă recuperare a salariilor în lunile ce urmează", a continuat Franks.

Atât în precedentul acord cu FMI, cât şi în actuala înţelegere cheltuielile cu personalul sunt limitate în sume absolute, iar orice majorare salarială este posibilă doar în acest spaţiu.

În acordul finalizat în luna mai, Guvernul se angajase la reducerea personalului bugetar în limita a 1,29 milioane de salariaţi până la finele anului 2010.

La mijlocul anului trecut, Executivul a decis reducerea cu 25% a tuturor salariilor din sistemul bugetar.

Potrivit strategiei fiscal-bugetare pentru 2012-2014, numărul de posturi va fi redus până anul viitor la 1,24 milioane angajaţi. În decembrie 2010, premierul Emil Boc anunţa că numărul de bugetari a scăzut la 1,27 milioane persoane.

Documentul mai arată că, pentru anul viitor, cheltuielile de personal ale bugetului general consolidat au fost stabilite luându-se în calcul "creşteri salariale acordate în două tranşe", astfel încât în 2012 să fie recuperată integral diminuarea salarială din 2010.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639255-12-02
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...